sabato 25 maggio 2013

Ρευστόν

Lampioni a Nicosia (foto: Silio D'Aprile)

Τη ρευστή φύση των πραγμάτων καθαίρουν ο έλεος κι ο φόβος της τραγωδίας.


venerdì 24 maggio 2013

Συνταγή: Πέρκα στον φούρνο με πιπεριές, τομάτα, κρεμμύδι


Το πιο εύκολο ψάρι για μαγείρεμα είναι η πέρκα. Με μερικά κομμάτια στον καταψύκτη, σώζεται η κατάσταση σε στιγμές που βαριέται κανείς να "ασχοληθεί και πολύ" στην κουζίνα... Σερβίρεται με πουρέ πατάτα ή ρύζι σπυρωτό.
 
500 γρ. πέρκα
2 ώριμες τομάτες μέτριες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτριες πιπεριές (πορτοκαλί και κίτρινες)
ελαιόλαδο
αλάτι - 4 πιπέρια

Eκτέλεση:

Κόβουμε σε ροδέλλες το κρεμμύδι, την πιπεριά και την τομάτα. Βάζουμε σε ταψάκι μία στρώση με το μισό κρεμμύδι. Απλώνουμε τα κομμάτια της πέρκας. Προσθέτουμε επάνω την πιπεριά, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και πάνω πάνω την τομάτα. Ρίχνουμε λάδι στα υλικά και μισό ποτήρι νερό στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί/αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180 β. Κελσίου, αφήνοντάς το για 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε, περιχύνουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο.

Απαιτούμενος χρόνος παρασκευής: 50 λεπτά

martedì 21 maggio 2013

Συνταγή: κοτόπουλο με πορτοκάλι και μπαχαρικά

 

Νόστιμη κι εύκολη συνταγή που απευθύνεται σε "πορτοκαλόφιλους"... Το κοτόπουλο, ούτως ή άλλως, προσφέρεται για γευστικούς συνδυασμούς. Σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι ή το ωραίο ελληνικό.


4 κομμάτια φιλέτο κοτόπουλο
2 κρεμμύδια μέτρια
1 πορτοκάλι
1/2 ματσάκι μαϊντανός
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά κόκκινο πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλιά αλάτι

 
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε σε φαρδύ τηγάνι το κρεμμύδι. Σοτάρουμε κατόπιν το κοτόπουλο (ήδη κομμένο σε μπουκιές) για περίπου 15 λεπτά και το "σβήνουμε" με τον χυμό του πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε τα αρωματικά (κανέλλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι) και μισό ποτήρι νερό αφήνοντας να σιγοβράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στο μεταξύ, έχουμε ξύσει τη φλούδα του πορτοκαλιού, την οποία προσθέτουμε στο τέλος, κι αφήνουμε το μείγμα για επιπλέον 15 λεπτά ώστε να "δέσει" με τα υπόλοιπα υλικά.

Συμπληρώνουμε τη συνταγή με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε προτού σερβίρουμε στα πιάτα (αντί μαϊντανού ταιριάζει επίσης το φασκόμηλο).

Καθόλου αντικειμενικά... το πιο ταιριαστό κρασί για τη γευστική περίσταση παραμένει ένας δροσερός λευκός "Μικρός Βοριάς" του Αγγελου Ρούβαλη [κάνετε κλικ εδώ]


Απαιτούμενος χρόνος παρασκευής: 60 λεπτά

giovedì 16 maggio 2013

Χώρος

Fontana a Napoli di Romania (foto: Silio D'Aprile)

Ομοιες βρίσκει η ψυχή για ν' αναδεύσει τον χώρο.