mercoledì 30 gennaio 2013

Καθ' όλα (αφορισμός)

Porto di Coroni, tempo d'inverno (foto: S.d'A.)

Οι καθολικές αλήθειες δεν λύνουν τα προβλήματα της πραγματικότητας...

martedì 29 gennaio 2013

Θαλασσινές (αφορισμός)

Il mare nostro a Coroni (foto: S.d'A.)

Μέσα στην τρικυμία μαθαίνεις να κολυμπάς σωτήρια.

domenica 27 gennaio 2013

Συνταγή: μεσσηνιακές πλακοτηγανίτες




Οι πλακοτηγανίτες (ή "πέτουλες" στις περιοχές εκτός Πυλίας) είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα του μεσσηνιακού ποδιού, πρόδρομος της ξενόφερτης κρέπας. Παρασκευάζεται εύκολα και τρώγεται ως γκουρμέ πρώτο πιάτο. Η γιαγιά μου η Γαϊτάναινα τις έφτιαχνε σε αξίνα (στρογγυλή μεταλλική πλάκα με μακρόστενο χερούλι) πάνω στα κάρβουνα του τζακιού. Εκείνη η γεύση παραμένει μια αξεπέραστη μνήμη - τώρα πια αρκεί ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι. Απαραίτητο συστατικό, για τη νοστιμιά τους, αποτελεί η χρήση μόνο αλμυρής μυζήθρας.

2,5 κούπες νερό
1 κούπα αλεύρι
1/2 κουταλιά αλάτι
250 γρ. τριμμένη αλμυρή μυζήθρα

50 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και αλάτι. Προσέχουμε να μην σβολιάσει. Κατόπιν, λαδώνουμε το τηγάνι με πηρούνι (τυλιγμένο με βαμβάκι και κλωστή ή πινέλο μαγειρικής) και ρίχνουμε με κουτάλα την ποσότητα μείγματος που απαιτείται για να γεμίσει την επιφάνεια. Γυρίζουμε πλευρά στην κρούστα δύο φορές ώσπου να πάρει "χρώμα". Η δοσολογία αποδίδει εννέα πλακοτηγανίτες. Μόλις τελειώσουμε, τις αρταίνουμε: στο ίδιο τηγάνι, δηλαδή, και μέσα σε καυτό λάδι περνάμε όλες τις πλακοτηγανίτες για 2-3 δευτερόλεπτα. Τις βάζουμε σε πιατέλλα και τις ραίνουμε με την τριμμένη μυζήθρα. Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες, τυλίγοντάς τες σε σχήμα κώνου.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά.

martedì 22 gennaio 2013

Συνταγή: σαλάτα με φακές και τομάτες


Απλή και γευστική, θρεπτική σαλάτα. Ο συνδυασμός των υλικών δεν είναι συνηθισμένος αλλά σίγουρα αποδεικνύεται εξαιρετικός. Σερβίρεται ως κρύο πιάτο.

250 γρ. φακές
2 τομάτες αγουρωπές
2 κρεμμύδια μέτρια
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. τρίμματα φέτας
1/2 ματσάκι μαϊντανός
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
 
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε ένα ποτήρι φακές στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, τη δάφνη καθώς και δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Στο μεταξύ, κόβουμε σε κυβάκια τις τομάτες και τις φέρνουμε στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα τρίμματα τυριού καθώς και τον μαϊντανό που έχουμε ήδη ψιλοκόψει.
Οταν βράσουν οι φακές τις στραγγίζουμε. Αφήνουμε για δέκα λεπτά να κρυώσουν. Τις προσθέτουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Τρώγεται αμέσως!


Απαιτούμενος χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

lunedì 21 gennaio 2013

Το σημαίνον (αφορισμός)

Porta tipica della Città Vecchia di Rettimno, Creta (foto: Silio D'Aprile)

Το επίκαιρο αποδεικνύεται σημαντικό όταν επανέρχεται...

venerdì 18 gennaio 2013

Mόνον (αφορισμός)

Porta tipica medioeva alla  Città Vecchia di Rettimno, Creta (foto: Silio D'Aprile)

Ο κόσμος κατακερματίστηκε από τη λογική. Με τη συνδρομή της ύπαρξης μόνον, με βούληση και συναίσθημα, θα επανασυσταθεί.

Φωτεινό (αφορισμός)

Negozio antico alla Città Vecchia di Rettimno, Creta (foto: Silio D'Aprile)

Οταν παρεκκλίνει το φως, η σκέψη απογυμνώνεται και μεσ' από το σκοτεινό νεφέλωμα, ακούγεται το θρόισμα της ύλης.

Ωρολόγιον (αφορισμός)

Porta tipica della Città Vecchia di Rettimno, Creta (foto: Silio D'Aprile)

Ο χρόνος δεν υφίσταται, κι είναι έκπληξη. Δηλαδή, ποίηση.

sabato 12 gennaio 2013

Το (.poema..) για τη Μάτση Χατζηλαζάρου



Οι (.poema..) εκδόσεις
παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο


 
ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ
Ποιήτριες μιλούν για το πρόσωπο και το έργο
+
μία συνέντευξη για την παράσταση

Αθήνα, Ιανουάριος 2013
Σχήμα: 20,5x13,5εκ., σελ.: 16, τιμή: 4 ευρώ, ISBN: 978-960-89807-8-5

÷
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παράσταση της ομάδας Amour-Amour
«Μάτση Χατζηλαζάρου: Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε»

σε σκηνοθεσία – δραματουργική επιμέλεια της Δήμητρας Κονδυλάκη
 
÷

Η παράσταση λαμβάνει χώρα στην Knot Gallery (Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου), από τις 12 Ιανουαρίου –κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη– έως τις 29 του μήνα.
 
Εστιάζεται στην ποιητική προσωπικότητα της Μάτσης Χατζηλαζάρου μέσα από επιστολές της προς τον Ανδρέα Εμπειρίκο αλλά και από ποιήματά της, από την περίοδο της εγκατοίκησής της στο Παρίσι, μετά το 1945.

Οι σύγχρονες ποιήτριες Αντιόπη Αθανασιάδου, Λένα Καλλέργη, Ελσα Κορνέτη, Αγγελική Σιγούρου, «κρατούν σημειώσεις» από το έργο της ομοτέχνου τους και δηλώνουν την όσμωση με την περσόνα στο πνευματικό περιβάλλον όπου αναπτύχθηκε, καταθέτοντας σκέψεις, ενδόμυχες απορίες, επιστολικές απευθύνσεις προς εκείνην.

Η δε συνέντευξη της Δήμητρας Κονδυλάκη στο περιοδικό (.poema..), στο τρέχον τεύχος αρ. 17, αναδημοσιεύεται στην παρούσα έκδοση λειτουργώντας κατατοπιστικά για τον θεατή αλλά και διερευνητικά, ως αφορμή, για τον προσεχή αναγνώστη του συγγραφικού κόσμου της Μάτσης Χατζηλαζάρου.
 

(.poema..) εκδόσεις, Τ.Θ. 6068, 240 04 Κορώνη Μεσσηνίας, τηλ.: 27250-51553 www.poema.gr | editor@poema.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Βιβλιοπωλείο «Λεμόνι», Ηρακλειδών 22, Θησείο – www.lemoni.gr

sabato 5 gennaio 2013

Πόλη (αφορισμός)

foto: Silio D'Aprile (città vecchia, stanotte)

Στα νικητήρια βήματα της πόλης χωρίς αίσθημα, η Ιστορία έχει αναχωρήσει...

giovedì 3 gennaio 2013

Γενναιοδωρία (αφορισμός)

 foto: Silio D΄Aprile
Λέει μια παροιμία για τον τσαλαπετεινό που έγινε βασιλόπουλο. Κανείς δεν θα τη θυμηθεί γιατί η ομορφιά και η εξουσία έχουν αλλάξει αίμα...

mercoledì 2 gennaio 2013

Χαρμολύπη (αφορισμός)

Bosco nel nord (foto di Silio D'Aprile)
 
Η ασχήμια αποκαλύπτει το νόημά της, γίνεται εμπειρία για να οδηγήσει στην ομορφιά.