Οι πλακοτηγανίτες (ή "πέτουλες" στις περιοχές εκτός Πυλίας) είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα του μεσσηνιακού ποδιού, πρόδρομος της ξενόφερτης κρέπας. Παρασκευάζεται εύκολα και τρώγεται ως γκουρμέ πρώτο πιάτο. Η γιαγιά μου η Γαϊτάναινα τις έφτιαχνε σε αξίνα (στρογγυλή μεταλλική πλάκα με μακρόστενο χερούλι) πάνω στα κάρβουνα του τζακιού. Εκείνη η γεύση παραμένει μια αξεπέραστη μνήμη - τώρα πια αρκεί ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι. Απαραίτητο συστατικό, για τη νοστιμιά τους, αποτελεί η χρήση μόνο αλμυρής μυζήθρας.
1 κούπα αλεύρι
1/2 κουταλιά αλάτι
250 γρ. τριμμένη αλμυρή μυζήθρα
50 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και αλάτι. Προσέχουμε να μην σβολιάσει. Κατόπιν, λαδώνουμε το τηγάνι με πηρούνι (τυλιγμένο με βαμβάκι και κλωστή ή πινέλο μαγειρικής) και ρίχνουμε με κουτάλα την ποσότητα μείγματος που απαιτείται για να γεμίσει την επιφάνεια. Γυρίζουμε πλευρά στην κρούστα δύο φορές ώσπου να πάρει "χρώμα". Η δοσολογία αποδίδει εννέα πλακοτηγανίτες. Μόλις τελειώσουμε, τις αρταίνουμε: στο ίδιο τηγάνι, δηλαδή, και μέσα σε καυτό λάδι περνάμε όλες τις πλακοτηγανίτες για 2-3 δευτερόλεπτα. Τις βάζουμε σε πιατέλλα και τις ραίνουμε με την τριμμένη μυζήθρα. Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες, τυλίγοντάς τες σε σχήμα κώνου.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά.
Commenti