Με ή χωρίς τη Βίβλο (μας;)...

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, "Κάιν" (οσονούπω και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη) προκαλώντας αίσθηση για μία ακόμη φορά >>> Ο γηραιός πεζογράφος διευρύνει τους ορίζοντες της σύγχρονης σκέψης και της αντιδραστικότητας στην καθεστηκυία τάξη πράγματων >>> Επιβεβλημένη η οξυμένη ματιά ενός σύγχρονου λογοτέχνη; Απαραίτητη η δημοσιότητα που πρέπει να εκλάβει μιντιακά; >>> Μια εκ των ων ουκ άνευ επίθεση στην Εκκλησία (για τον Σαραμάγκου, άμεσα: την Παπική) δύναται να στρεβλωθεί >>> Διότι, η βιομηχανία των εκδόσεων -η οποία στα καθ' ημάς παραμένει σε πρωτογονική και εμπορικά φαιδρή διάσταση- προαπαιτεί την πρόκληση, τη μεγιστοποίηση της παρουσίας στα ΜΜΕ, την ανάλγητη επιδίωξη προβολής και μόνον >>> Ωστόσο, ο 86χρονος Σαραμάγκου, αυτοεξόριστος στα Κανάρια Νησιά και εμφανώς καθόλου ενδιαφερόμενος για την πρόσκαιρη δόξα, κάνει για δεύτερη φορά την ίδια κίνηση - η Εκκλησία βασανίζει τον άνθρωπο, επιβάλλει ένα πλέγμα ανελευθερίας, μια ηθική υποχρέωση απόλυτα ανήθικη εν τέλει... >>> Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο συγγραφέας δηλώνει ευθαρσώς ότι η "Βίβλος είναι ένα εγχειρίδιο κακών ηθών", ήτοι οι σελίδες της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης εμφανίζουν έναν Θεό ανυπόφορο και εμπαθή, προσβλητικό όταν επιθυμεί και φιλεύσπλαχνο όταν αυτοπεριορίζεται... >>> Εάν η Παπική Εκκλησία κατατρύχεται από τα διάφορα, από αιώνων, πάθη της, η Ορθόδοξη Εκκλησία ορρωδεί σε κάθε υπενθύμιση -από όποιον πνευματικό άνθρωπο- ότι είναι ένας οργανισμός όπως όλοι οι άλλοι οι χρηματιστηριακοί και ότι η επιβολή της σε επίπεδο κοινωνικό, συλλογικό κι ατομικό, δεν είναι επιθυμητέα και απαραίτητη >>> Σωστά ο Σαραμάγκου υποστηρίζει ότι οι θρησκείες δεν υφίστανται για το καλό του ανθρώπου, ενώ, παράλληλα, η έννοια του Θεού για τον καθένα ξεχωριστά πρέπει να είναι ιδιαίτατη, κατά το δοκούν τους καθενός >>> Η συνέχεια επί των σελίδων...

Commenti

anepidoti ha detto…
τολμηρός και εύστοχος, στα υπ' όψιν!
καλησπέρα.
Υπάρχουν λέξεις πίσω από τις λέξεις , ιστορίες πίσω από τις ιστορίες. Αγάπη πίσω από επίφαση εμπάθειας. Αγαπώ τον Σαραμάγκου σαν συγγραφέα πάρα πολύ και θα διαβάσω το βιβλίο του. Αγαπώ πολύ τον Χριστό είτε υπήρξε είτε όχι, σαν άνθρωπος ή Θεό δεν ξέρω τί και ποιός έιναι ή ήταν , αν ήταν. Τον νιώθω σαν μια τεράστια αγκαλιά που χωράει και 'μένα και το Σαραμάγκου μου ... Βασίλη την καλησπέρα μου.
σαν άνθρωπος ή Θεός, ξέχασα να βάλω το τελικό σίγμα στη λέξη "Θεός". Όλα είναι δρόμοι και χέρια. Ας αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλο ή ας φτιάξουμε ένα οδικό δίκτυο για τον άνθρωπο. Ας πέσουν όλα τα τείχη. Να μείνουν μόνο οι γέφυρες. Είναι πάρα πολλές.