Τσικ-τσικ: τρεις τομάτες, τέσσερις μελιτζάνες, τρία κολοκυθάκια, ένα τέταρτο αλμυρό τυρί (όχι φέτα), ένα αβγό, αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
Είναι από τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής Πύλου-Μεθώνης-Κορώνης, το οποίο δεν συναντάται συχνά στα εστιατόρια. Λέγεται "τσικ-τσικ" (ηχοποίητη η λέξη, από το ψιλό κόψιμο των υλικών) και τρώγεται είτε ζεστό είτε (κατ' εμέ) κρύο. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή, δηλαδή απαιτεί περίπου μία ώρα για να ετοιμαστεί. Κατ' αρχάς, τηγανίζουμε την ψιλοκομμένη τομάτα και την τοποθετούμε σ' ένα ξεχωριστό πιάτο. Κατόπιν, αφού προηγουμένως έχουμε κόψει σε κύβους τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και το αλμυρό τυρί αλλά και τις πατάτες (σε μικρό στενόμακρο σχήμα), τηγανίζουμε ξεχωριστά προτιμώντας τις μελιτζάνες τελευταίες. Αφού έχουν στραγγίσει, στη συνέχεια και για περίπου πέντε λεπτά, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο τηγάνι ανακατεύοντας με την τομάτα και αλατοπιπερώνοντας. Λίγο πριν κατεβάσουμε το μείγμα ρίχνουμε και ένα αβγό χτυπημένο. (Λίγη θαλασσινή ρίγανη δίνει τον γευστικό τόνο θυμίζοντας τα μαγειρέματα της νόνας μου). Το "τσικ-τσικ" σερβίρεται με δροσερό σαββατιανό.
Commenti