Βιβλία και βιβλία...

Συνηθίζεται η κινητικότητα των προσεχών ημερών γύρω από τη φθινοπωρινή βιβλιογραφία στην ελληνική εκδοτική αγορά. Βιβλία γράφονται, στοιχειοθετούνται και τυπώνονται, συγγραφείς και μεταφραστές, εκδότες και βιβλιοπώλες, προσδοκούν την ευάρεστη κυκλοφορία τους, την αναγνωστική επιβεβαίωσή τους, την τέρψη δηλαδή για τους αγοραστές τους. Πολλά θα γραφούν στα έντυπα, λιγότερα θα υποστηρίξουν την ουσία των προσφερόμενων τίτλων.
Ωστόσο, η ελληνική εμπειρία των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει την εξέλιξη της αγοράς με συγκεκριμένες συνταγές: οι "μεγάλοι" εκδοτικοί οίκοι θα προσφέρουν ανάμεσα στη φλυαρία της εμπορικής μυθιστοριογραφίας και βιβλία επιπέδου (προερχόμενα από τους σύγχρονους κλασικούς, την ποίηση, το δοκίμιο και τη φιλοσοφία), οι "μικρομεσαίοι" θα προβούν σε κινήσεις είτε ποιοτικής διαφοροποίησης είτε μίμησης σε εμπορικό επίπεδο, ενώ οι "μικροί" θα συνεχίζουν αγόγγυστα -αλλ' ωφέλιμα, για όσον χρόνο ακόμη- την εξειδίκευση προσφέροντας προσεκτικά επιλογές που έχουν να κάνουν με το προσωπικό μεράκι τους.
Η κατάσταση της ελληνικής εκδοτικής αγοράς προδιαγράφεται δυσοίωνη. Η οικονομική αστάθεια (σύμφωνα με τους δείκτες που δημοσιεύονται στον Τύπο), το αβαθές κι ασαφές αναγνωστικό-καταναλωτικό κοινό, η πολυδιάσπαση των εκδοτών, δεν φαίνεται να αλλάζει, ενισχύοντας τις υποθέσεις παρατηρητών στην αγορά για πολύτροπη συρρίκνωση: οι εν δυνάμει πεζογράφοι αυξάνονται, οι εκδότες δεν έχουν εισπράξει το "'άνοιγμα" των προηγούμενων χρόνων, ο τζίρος των βιβλιοπωλείων δεν είναι ικανοποιητικός, οι τιμές των βιβλίων παραμένουν υψηλές. Δεν είναι μακριά ο χρόνος που η πλειονότητα των εκδοτικών οίκων θα απορροφηθεί από τους "δυνατούς παίκτες", που οι ξένες αλυσίδες θα εισέλθουν πανηγυρικά μετρώντας μόνον αριθμούς κι όχι μονάδες πνευματικότητας, δημιουργίας, καλλιτεχνίας.
Ηδη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το παιχνίδι των ευπωλήτων παίζεται στην μπλογκόσφαιρα - είναι ο εύκολος τρόπος για τους ατζέντηδες ν' αναζητήσουν τη συνταγή του επόμενου best-seller, του βιβλίου δηλαδή που διαβάζεται κρατώντας το στο ένα χέρι (γιατί το άλλο κάνει οτιδήποτε άλλο), του βιβλίου που θα πιάσει τον παλμό του προσωρινού αναγνώστη της σήμερον, και θα τον βρει σε κάποιο από τα ιστολόγια που έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Εδώ, στον μικρό εκδοτικό κόσμο μας, το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εισχωρήσει στη λογική του "Ιούδα που φιλάει υπέροχα" και των ψευδοδιανοουμενίστικων αντιγραφών από ξένα πρότυπα (αυτά για τα οποία συνήθως θριαμβολογεί -φλυαρώντας βεβαίως- η λεγόμενη επίσημη κριτική στις εφημερίδες και στα λογοτεχνικά περιοδικά).
Καθόλου τυχαία, ως επίλογος-επισήμανση, η ελληνική ποίηση διασχίζει πεισματικά τον δικό της δρόμο με καλά, ενδιαφέροντα ή ανόητα δείγματα (τούτο δεν έχει σημασία), ενώ απουσιάζει εντελώς και απογοητευτικά η πρωτότυπη σύνθεση στη δοκιμιογραφία...
(Η συζήτηση για τους ευνοημένους, τους παραγνωρισμένους και, αλίμονο, τους πικραμένους κάθε είδους, απαιτεί περαιτέρω εμβάθυνση και επομένως χώρο).

Commenti

scalidi ha detto…
Το θέμα είναι πώς επιτυγχάνεται αυτή η πολύτιμη εμβάθυνση...
SILIO D'APRILE ha detto…
στην προκειμένη περίπτωση, εννοώ την εμβάθυνση στην περίπτωση των "περιπτώσεων" που κατακλύζουν τις κάθε είδους σελίδες. Κι αυτό απαιτεί χώρο ανάπτυξης του ρεπορτάζ...
federica ha detto…
Molto interessante! Mi auguro che la riflessione prosegua in altri post. Hai rivevuto le poesie? Buona giornata!
Librofilo ha detto…
Πολύ ενδιαφέρον το post,η άποψή μου είναι ότι στην χώρα της υπερβολής,όλα είναι υπερβολικά-πολλοί εκδοτικοί οίκοι,πολλά καινούρια βιβλία.Δεν πιστεύω ότι τα βιβλία είναι τόσο ακριβά πιά.Μπορείς να βρεις βιβλία στην ίδια τιμή με το Nitro η το Life&Style,είναι θέμα ενδιαφερόντων και προτεραιοτήτων.Το θετικό είναι ότι παρ'όλες τις περι αντιθέτου προβλέψεις,το βιβλίο (στην έντυπη μορφή του),συνεχίζει να διαβάζεται και να αγοράζεται με τον ίδιο (και ίσως μεγαλύτερο)ρυθμό.
reader's-diggest ha detto…
Παρότι για τα ''χάλια'' της αγοράς οι απόψεις μας, όπως γνωρίζεις αγαπητέ Βασίλη, είναι ταυτόσημες ή πολύ κοντινές είμαι από εκείνους που ρομαντικά ίσως επιμένουν ότι κυκλοφορούν και μη φλύαρα βιβλία. Πιστεύω ότι τα τελευταία 15-20 χρόνια οι ελληνες πεζογράφοι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από πολυδιαφημσιμένα ονόματα του εξωτερικού αλλά βιώνουν τη μιζέρια της μικρής αγοράς, της δυσκολίας ''ξεδιαλέγματος'' τίτλων που συνδυάζουν και ποιότητα και εμπορικότητα. Το διαδίκτυο αποτελεί μια λύση, λόγω της δυναμικής του, που θα είναι αυξανόμενη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αλλά δεν είμαι υπέρμαχος του ηλεκτρονικού βιβλίου. Αλλά της ''διαφήμισης'' του καλού βιβλίου και των καλών συγγραφέων στο διαδίκτυο και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αναγνωστών. Οσο για την αύξηση χώρων στον τύπο (αναφορικά με την κάλυψη θεμάτων βιβλίου και πολιτισμού γενικότερα) δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Αν υπάρχει η λογική της κριτικής των βιβλίων ή των ανάλογων ενθέτων είναι γιατί τις συντηρούν οι διαφημίσεις των εκδοτικών οίκων. Αν δεν υπήρχαν αυτές εικάζω ότι ούτε οι μεγαλοεκδότες θα νοιάζονταν και ούτε θα μπορούσαν να συντηρηθούν και οι σχετικές εκδόσεις εντύπων. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.
SILIO D'APRILE ha detto…
προς reader's diggest: το σχόλιό μου δεν είναι απαξιωτικό, δεν ισοπεδώνει τη ρέουσα λογοτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα. Ομως, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο (με μια εύκολη σύγκριση με έργα της ξένης λογοτεχνίας - αναφέρομαι στην πεζογραφία κυρίως) ότι η πλειονότητα των προσφερόμενων τίτλων είναι επιπέδου κατώτερου κι αντιστρόφως ανάλογου προς την προβολή τους. Οσο για τη φλυαρία, είναι διάχυτη. Συμφωνώ για τη δυναμική του Διαδικτύου, τα οφέλη που μπορούμε να προσδοκάμε είναι μεγαλύτερα από τα διαφαινόμενα. Δεν είναι κακό, πάντως, να γίνονται ευθείες αναφορές στην πραγματικότητα (που κάποιους τους ενοχλεί μόνον και μόνον επειδή τους βολεύει ή τους ξεβολεύει).