10ο ΔΛΦΤ: ραντεβού τον προσεχή Ιούλιο!

 


Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του φετινού φεστιβάλ, το οποίο στη διάρκεια του τετραημέρου (από την περασμένη Τετάρτη, με την προφεστιβαλική βραδιά για την τηνιακή λογοτεχνία, έως και χθες το βράδυ στον Αρνάδο) προσέφερε στο κοινό μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με την παρουσία ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, με κείμενά τους, μουσικές, εικόνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (15+5 συγγραφείς από έξι χώρες).

«Το φεστιβάλ περνάει στην επόμενη δεκαετία του. Είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτή τη μετάβαση», σημειώνει ο Ντίνος Σιώτης, «ψυχή» του φεστιβάλ και πρόεδρός του. Αντίστοιχα, ο Βασίλης Ρούβαλης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής συμπληρώνει ότι «στόχος μας είναι η ανανέωση, με νέες ιδέες, ελκυστικές για τους Τηνιακούς αλλά και τους επισκέπτες του νησιού που αγαπούν τον σύγχρονο πολιτισμό και τον αναζητούν στην καθημερινότητα αλλά και στις διακοπές τους».

Το 10ο ΔΛΦΤ πρότεινε βιβλία και συγγραφείς, έδωσε αφορμή για αναζήτηση πολλών και διαφορετικών αισθητικών απόψεων. Πρότεινε επίσης ψυχαγωγικές νότες από το μελωδικό σετ της Σίσσυς Μακροπούλου (άρπα) και της Ναταλίας Γεράκη (φλάουτο), την ευστροφία συνδυασμού έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής του Γιάννη Μιχάλη και των Τόνια Ρουγγέρη – Ανδρέα Μάνεση, τις τζαζ «ανάσες» με το σαξόφωνο του Χάρη Μαθιόπουλου. Στο ίδιο φεστιβαλικό πνεύμα, η έκθεση φωτογραφίας με γνώριμους, αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς με φόντο τα στέκια τους (από τον φακό του Σπύρου Κατωπόδη). Καθιερώθηκε ακόμη η προβολή ταινιών ποιητικού κινηματογράφου με την ταινία  Primordial (σκηνοθεσία: Νάνα Παπαδάκη και Γιώργος Ζορμπάς).

Μια καινοτομία που ενεργοποιήθηκε φέτος, ανάμεσα στις άλλες που αναμένονται την επόμενη χρονιά, είναι η απονομή του τιμητικού βραβείου για προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων (φέτος, στην πεζογράφο και ποιήτρια Έρση Σωτηροπούλου).

Το ΔΛΦΤ διοργανώνεται με την πολύτιμη ενίσχυση του Δήμου Τήνου και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Οι χορηγοί του (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ινστιτούτο Γκαίτε, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Fast Ferries, Ταρσανάς, Τσακάλης, Τύπος-press, Βιβλιοδανός), οι χορηγοί επικοινωνίας (Εφημερίδα των Συντακτών, Το Ποντίκι, Athens Voice, Tinos Today, Tinos News) καθώς και όλοι οι διαφημιζόμενοι (επιχειρήσεις εντός κι εκτός νησιού), οι φορείς, οι εταιρείες και οι ιδιώτες (Πολιτιστικός Σύλλογος Βωλάξ και Υστερνίων, Οινοποιείο Μπαλλή, Messarea, T-Oinos) ενίσχυσαν -ανταποδοτικά- στο σύνολό της την προσδοκία για μια ξεχωριστή διοργάνωση.

Το πιο σημαντικό: το ΔΛΦΤ ενεργοποιείται πλέον σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (με εκδηλώσεις που μέλλει ν’ ανακοινωθούν κατά το προσεχές διάστημα). Η δε φεστιβαλική βιβλιοθήκη αυξάνεται σε τίτλους, εμπλουτίζεται από τους συμμετέχοντες συγγραφείς και δημιουργεί ένα «σώμα» υλικού που αναμένει την εξεύρεση μιας έδρας (ενός χώρου κατάλληλου),  προσεχώς, στην επικράτεια της Τήνου.

Ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ οφείλουν θερμές ευχαριστίες προς όλους.


Commenti