ΑΠΟ ΤΟ '21 ΣΤΟ 2021 : έκδοση της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων

 

Από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας θα απομείνουν -βεβαιωμένα- δύο πτυχές του: από τη μια, η σύσταση ενός κρατιδίου με δυτικό προσανατολισμό και οθωμανική τοξικότητα (διαρκή στοιχεία έως τώρα), κι από την άλλη, η σύσταση μιας κορυφαίας ιστορικής στιγμής όπου οι τόσες αντίρροπες δυνάμεις σε αυτήν την εθνολογική ομάδα θ' αποφέρουν μια σύμπραξη με αποτελεσματικότητα : το απελευθερωτικό θράσος και τον σχηματισμό κράτους-οντότητας στο μαλακό υπογάστριο μιας διχαστικής και κλειστοφοβικής Ευρώπης μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους... Με αυτή την ουσιώδη διατύπωση της ιστορικής συνείδησης, κατά τον υπογράφοντα τουλάχιστον, οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και αναστοχαστικής προσέγγισης της Επανάστασης του 1821 έχουν νόημα και προοιωνίζουν ωφέλειες.
Και σ' αυτό το πνεύμα, ειδικότερα, ο αφιερωματικός τόμος που εκδίδει αυτές τις ημέρες η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων. Είναι μια ευκαιρία «αναδιάταξης» της θέσης που κατείχε ο Μορέας, και ειδικότερα ο μεσσηνιακός τόπος, στο θέατρο των επιχειρήσεων, στην «καρδιά» της νέας πραγματικότητας για τη μερική (όχι συνολική) αυτοδιάθεση των Ελλήνων κατά τον 19ο αιώνα. Ο καλαίσθητος τόμος (από τις νεότευκτες εκδόσεις Καλλίεργον) αποτελείται από λογοτεχνικά πρωτότυπα έργα μελών της ΕΜΣ, όπως και η προσωπική συμμετοχή με ένα μικροδιήγημα, που προεικάζουν όχι απαραιτήτως έναν θολό, γεμάτο ένταση πατριωτισμό. Κυρίως, επισημαίνουν τον σημερινό αντίκτυπο του ξάγριου κι ανυποψίαστου πνεύματος εκείνων των προγόνων - κάτι ευπρόσδεκτο για τους συγγράφοντες, συνάμα γόνιμο. Η διαδικτυακή παρουσίαση γίνεται απόψε (7.00 μ.μ). Οι ενδιαφερόμενοι (Μεσσήνιοι κι όχι μόνον) μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο αναζητώντας το εύκολα σε βιβλιοπωλεία και στο Διαδίκτυο.
Για περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο, η Ομάδα του Ερευνητικού Προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» διαθέτει τη δική της ενημερωτική ιστοσελίδα: https://kalamatadromoieleftherias.gr/march_events/

Commenti