Ένα μουσείο για τον Νίκο Γκάτσο


Μια είδηση με νόημα είναι η συγκεκριμένη αναγγελία του Δήμου Τρίπολης για ό,τι αφορά τη διάσωση της πατρικής οικείας του Νίκου Γκάτσου. Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, στην Ασέα Αρκαδίας. Φθαρμένο από τον χρόνο και ακατοίκητο πια, στέκεται αμήχανα στην άκρη του χωριού. 

Η δωρεά από πλευράς των κληρονόμων του ποιητή προς τη δημοτική αρχή αποτελεί έναυσμα για την αναζήτηση τρόπων ανάδειξης των χώρων του σε μουσειακό επίπεδο. Παράλληλα, χάρη στη συστηματική οργάνωση εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και εν γένει μιας πολιτιστικής παρουσίας με επικέντρωση στο έργο του, ποιητικό, στιχουργικό και μεταφραστικό, θα αποτελέσει ένα σημαίνον σημείο αναφοράς στον "χάρτη" της Πελοποννήσου. Η στιγμή είναι κατάλληλη για την απτή πραγμάτωση του σχεδίου, όπως ακριβώς ορίζεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Δροσουλίτες (συστημένη από την εκ των κληρονόμων του, θεατρική συγγραφέα και μεταφράστρια Αγαθή Δημητρούκα).


[...] Ο ταξιτζής έβαλε το χέρι του ν’ ανοίξει τη φωνή στο ραδιόφωνο. Μουρμούρισε τα στιχάκια, με κοίταξε μέσα από το καθρεφτάκι προτού στρίψει από το Φραγκόβρυσο απάνω προς την ανηφόρα. Τότε θυμήθηκα τον Λόρκα σου, τα λόγια για την πέτρα και τ’ όνειρα που στενάζουν, το άδειο στόμα που γεμίζει από βροχή, την ασπράδα των γιασεμιών και της συκιάς τον άνεμο. Κατέβηκα από το αυτοκίνητο μουδιασμένος. Περπάτησα στο χωριό. Κοίταξα τριγύρω στην πλατεία. Εδώ σε γέννησε η μάνα σου, βογγώντας στην κάμαρη με το γαλάζιο χρώμα ανάμεσα στις τράβες. Δεν έκλαψες ούτε στιγμή, το ‘λεγε πάντοτε. Σε καμάρωνε [...] 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ "Επιστολές σε ποιητή", Σαιξπηρικόν, 2013 

Commenti