Μπλόκο της Κοκκινιάς, ποιο;

ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ



Η σημερινή αρνητική επέτειος για την Ελληνική Ιστορία παραμένει εσκεμμένα υποβαθμισμένη: το Μπλόκο της Κοκκινιάς και η σημασιοδότησή του για τη ναζιστική Κατοχή και τους εντόπιους συνεργούς των φασιστών αποτελεί μια κορυφαία έκφανση της πολεμικής θηριωδίας, ετούτης που οι σύγχρονοι απόγονοι των "Μπουραντάδων", οι χρυσαυγίτες και οι λοιποί, αρνούνται γελοιωδώς και προσβάλλουν την εθνική συνείδηση και νοημοσύνη. 

Τα γεγονότα της 17ης Αυγούστου 1944 είναι αποκρυσταλλωμένα, έχουν διασαφηνιστεί και επιστημονικά τοποθετηθεί. Το ζήτημα που τίθεται επισταμένως είναι ακριβώς ένα: η διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως εργαλείο διαχείρισης του σύγχρονου παρόντος με εχέγγυο τις ανθρώπινες αξίες. Τώρα, σ' αυτό το τώρα, που η δημοκρατία κλυδωνίζεται από την άρχουσα εξουσία και τα κοινωνικά ιδεώδη υποσκάπτονται ποικιλοτρόπως.

Αξίζει τον κόπο να δει κάποιος μερικά ντοκουμέντα (ταινίες τεκμηρίωσης ή και μυθοπλασίας βασισμένης στα καταγραφέντα της ημέρας εκείνης στις φτωχογειτονιές του Πειραιά). Κι ακόμη, να επισκεφθεί το Μουσείο της Μάντρας, να διαβάσει μελετήματα για το μπλόκο και εν συνόλω για την ελληνική εθνική αντίσταση στη διάρκεια αυτού του πολέμου. Με άλλα λόγια, να εκτιμήσει την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, ήδη από την ταραγμένη δεκαετία του '40, να συνειδητοποιήσει την παρούσα συνθήκη - 70 χρόνια αργότερα.

(Μια προσωπική αρνητική εμπειρία: τον Αύγουστο του 2012 οργανώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας και το ηλεκτρονικό περιοδικό (.poema..) μια βραδιά τιμής με ποιητές και ποιήματα για τους πεσόντες στη "μάντρα" του παλιού ταπητουργείου. Ο υπογράφων δοκίμασε να ερωτήσει, φθάνοντας στην περιοχή, τους διαφόρους περαστικούς-κατοίκους για το πού βρίσκεται το μουσείο και ο τόπος εκτέλεσης, σε ποιον δρόμο πρέπει να στρίψει κ.λπ. Μόλις ο έβδομος, μέσης ηλικίας, γνώριζε κι έγνεψε προς την πλευρά της πλατείας της Οσίας Ξένης... Είναι δε η ίδια περιοχή, πριν από έναν χρόνο, όπου οι "Ρουπακιάδες" δολοφόνησαν όχι μόνον τον Παύλο Φύσσα αλλά και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας που γέννησε παλαιά και πολέμησε πρόσφατα ματώνοντας για τη δημοκρατία...).

Ταινία τεκμηρίωσης από την ΕΡΤhttps://www.youtube.com/watch?v=L5FBHeBKwqM

Κινηματογραφική ταινία του Άδωνη Κύρουhttps://www.youtube.com/watch?v=T0q8KPamuOQ 

Commenti