Τέσσερις Νέοι Ισπανοί Ποιητές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση (.poema..) και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας
οργανώνουν στρογγυλό τραπέζι με θέμα
Η νέα ισπανική ποίηση
τη Δευτέρα 14 Απριλίου, 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο "Ιανός" (Σταδίου 24)
Τέσσερις νέοι ισπανοί ποιητές μιλούν για την ποιητική δημιουργία της γενιάς τους και για το πώς ο λόγος τους αντικατοπτρίζει την εποχή τους. Συντονίζει ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας, ποιητής και διευθυντής σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Οι προσκεκλημένοι ποιητές είναι:
Ενρίκε Φαλκόν (Βαλένθια, 1968). Ποιητής συνδεδεμένος με κριτικές λογοτεχνικές πρακτικές, κοινωνικά στρατευμένες, στο σύγχρονο πανόραμα της ισπανικής ποίησης. Είναι αντιρρησίας συνείδησης όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία και τα υποκατάστατά της, πολέμιος των στρατιωτικών δαπανών, μέλος αναρχικού συνδικάτου και άλλων τοπικών κοινωνικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ένας σύλλογος υποστήριξης φυλακισμένων.
Αντα Σάλας (Κάσερες, 1965). Τιμήθηκε με το Βραβείο Χουάν Μανουέλ Ρόθας το 1988 και το Βραβείο Υπερίων το 1994. Οι στοίχοι της έχουν περιληφθεί σε πολλές ανθολογίες της νέας ισπανικής ποίησης. Γράφει ελεύθερους στοίχους, τα ποιήματά της είναι σύντομα και καθαρά και η ποίησή της αναζητά την ουσία.
Χουάν Μπέγιο (Πανιθέιρος-Τινέο, 1965). Είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς στην αστουριανή γλώσσα. Το 1982, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εξέδωσε το πρώτο βιβλίο με ποιήματά του, στη γλώσσα της δυτικής Αστούριας, Nel cuartu mariellu. Είναι από τους βασικούς εμψυχωτές της αστουριανής λογοτεχνίας.
Χοσέ Λουίς Γκόμεθ Τορέ (Μαδρίτη, 1973). Ασχολείται με την ποίηση, το δοκίμιο και το θέατρο. Ως ποιητής έχει εκδόσει τα βιβλία Contra los espejos (1999, Βραβείο Μπλας ντε Οτέρο), Se oyen pájaros (2003) και He heredado la noche (2003 Δεύτερο Βραβείο Adonais). Εχει γράψει το δοκίμιο La mirada elegíaca. El espacio y la memoria en la poesía de Francisco Brines (2002), που τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Χεράρδο Ντιέγο Λογοτεχνικής Ερευνας.
Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη

Commenti

Λορελάη ha detto…
΄Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται... τέτοιες εκδηλώσεις που μας ανοίγουν την θέα έξω απο τα στενά εθνικά μας σύνορα, είναι πολύτιμες.

Επ' ευκαιρία να πω ότι η βραδιά για την Τζένη Μαστοράκη από την οποία μόλις γύρισα, ήταν πολύ ζεστή και πολύ ουσιαστική. Μακάρι να βρίσκονται τέτοιοι τρόποι να ξεφύγουμε από εκείνες τις... αποξηραμένες "ποιητικές" βραδιές, που μόνο κοντά στην ποίηση δεν φέρνουν τον κόσμο.

Καλή επιτυχία και στην αυριανή διοργάνωση
SILIO D'APRILE ha detto…
σ' ευχαριστούμε, Λορελάη. Οι ευχές αυτού του είδους είναι σπάνιες, καθότι άδολες και καρδιακές...
SILIO D'APRILE ha detto…
Questo commento è stato eliminato dall'autore.