Χειρόγραφα Ι

Σελίδα από την πρώτη έκδοση των Κωμωδιών του Αριστοφάνη (Βενετία 1498)
Λαμβάνοντας ένα δελτίο Τύπου, από τα συνήθη που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, στάθηκα στο προκείμενο: ο οίκος δημοπρασιών Πέτρος Βέργος (www.vergosauctions.gr) θα δημοπρατήσει ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Αριστοφάνη, που τυπώθηκε στη Βενετία το 1498 από τον περίφημο ελληνιστή και εκδότη αρχαίων κειμένων Αλδο Μανούτιο (Aldo Manutio). Το αντίτυπο της δημοπρασίας είναι πολυτελώς δεμένο από τον Claude de Picques, τοn Γάλλο βιβλιοδέτη πού έφερε τον τίτλο του "βιβλιοδέτη του βασιλιά".
Η τυπογραφική αισθητική συγκινεί, για μία ακόμη φορά, για την εις βάθος κατανόηση της άμεμπτης "μεταλαμπάδευσης" των διαμαντιών του πνεύματος από το παρελθόν στο παρόν (το όποιο παρόν). Ο Μανούτιος, όπως κι οι άλλοι τυπογράφοι στη Βενετία (όσο και σε άλλες πόλεις της αναγεννησιακής Ιταλίας), είναι φορέας κι όχι μεταφορέας... Αξιοζήλευτος και κριτέος εκ του αποτελέσματος - ακόμη και στην εποχή της σελίδας, της λέξης, του διακόσμου, σε οθόνες υπολογιστών.

Commenti

Αλήθεια, σε τι ύψος θα φτάσει η τιμή; Είμαι άσχετος με τις δημοπρασίες, αλλά στη συγκεκριμένη κάτι με τραβάει. Δεν ξέρω αν θα συμμετέχω τελικά, αλλά αν μάθεις την τιμή πες τη και σε μας :-)φζοθ