Η Εταιρεία Συγγραφέων, οι συγγραφείς, τα βιβλία...

Το πνεύμα μπροστά στην κάλπη
Οι εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη νέου προεδρείου στην Εταιρεία Συγγραφέων αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση του πνευματικού κόσμου στη χώρα που καυχιέται για έναν Ομηρο, έναν Σολωμό, δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας: δεν είναι μικρή η συνεισφορά των λογοτεχνών στην κοινωνική ζωή (όπως και σε δύσκολες ιστορικές στιγμές), ενώ είναι φανερό ότι οι πολιτειακοί θεσμοί ανταποδίδουν τα αντιστρόφως ελάχιστα. Και είναι αλήθεια ότι οι συγγραφείς υπολείπονται άλλων κλάδων ως προς την κατοχύρωση του δικαιώματος επαγγελματικής ταυτότητας, ως προς τη δίκαιη-νενομισμένη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη, ως προς την αρμόζουσα θέση τους στο δημόσιο γίγνεσθαι.
Οι εκλογές για το 14ο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Τ. δίνουν την αφορμή για μια σειρά ερωτημάτων γύρω από την ταυτότητα, τις προοπτικές, τις επιδιώξεις του σωματείου, που δημιουργήθηκε το 1981 από σημαντικά ονόματα όπως οι Ελύτης, Κοτζιάς, Πλωρίτης, Αργυρίου. Η Εταιρεία έχει διττή φύση καθώς είναι κλαδικό-επαγγελματικό αλλά και πνευματικό σωματείο με στόχο την ποιότητα, το κύρος, την αξία των ελληνικών γραμμάτων.
Ο πρόεδρος που θα προκύψει καλείται να επιδείξει πυγμή, ν' αναζητήσει και ν' απαιτήσει επίλυση όλων των ζητημάτων που έχουν τεθεί σύμφωνα με τον νόμο 3232/2004. Κι από την άλλη, οφείλει να τονώσει το προφίλ της Εταιρείας διευρύνοντάς την με νέα μέλη (συγγραφείς της νεότερης γενιάς), παρεμβαίνοντας στην πολιτιστική ζωή πιο ενεργά, συμμετοχικά, επί της ουσίας.
Οι φετινοί -δέκα- υποψήφιοι (ανάμεσά τους και οι Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη κ.ά.) δεν φαίνεται να διαφωνούν με τα ανωτέρω, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Αρκεί να πάρουν τη σκυτάλη συνειδητά, με γνώμονα την πρόοδο της Εταιρείας Συγγραφέων, χωρίς ομφαλοσκοπήσεις, εσωστρέφεια, κοντόφθαλμες αντιλήψεις, που κάθε άλλο παρά ενισχύουν την εικόνα ενός πνευματικού σωματείου με ηθελημένη ταυτότητα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Κάπου, σ' αυτό το σημείο, εισέρχεται στο σκεπτικό το υπουργείο Πολιτισμού με τους ρόλους που μπορεί να μοιράσει, όπως βεβαίως και το υπουργείο Οικονομίας με κάποιες -γενναιότερες του μηδενός- αποφάσεις υπέρ ελληνικής λογοτεχνίας...
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ rouvalis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/03/2007

Commenti