Τα λογοτεχνικά περιοδικά καλά κρατούν...

Σε παράλληλη πορεία με την εκδοτική αγορά των τελευταίων εβδομάδων, τα λογοτεχνικά περιοδικά έδωσαν το δικό τους «παρών» στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Οι αυξημένοι τίτλοι, από παλαιότερα και νεότερα έντυπα, συνθέτουν ένα ευχάριστο, προς αναδίφηση, λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Πλάι στα καθιερωμένα περιοδικά, αντιπροσωπευτικά δείγματα των οποίων παρατίθενται εδώ, έχουν θέση και δύο καινούργια, ο «Κλήδονας» και το «Οροπέδιο», που φιλοδοξούν να προσελκύσουν το αναγνωστικό και βιβλιογραφικό ενδιαφέρον.
* «ΛΕΞΗ»: Το νέο τεύχος της «Λέξης» των ποιητών Αντώνη Φωστιέρη και Θανάση Νιάρχου (αρ. 190, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2006) κλείνει τη χρονιά (αλλά και τα 25 χρόνια αδιάλειπτης εκδοτικής παρουσίας του στον ειδικό Τύπο) με ένα εκτενές και καθ' όλα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη. Την αφορμή δίνουν τα δέκα χρόνια από το θάνατο του νομπελίστα ποιητή. Σ' αυτό το πνεύμα προσφέρεται επιπλέον στους αναγνώστες ένας δίσκος ακτίνας, όπου η Ελλη Λαμπέτη διαβάζει -με χαρακτηριστική ευφωνία- τα ποιήματα «Πάτμος» και «Ο χαρταετός» (από τη συλλογή «Μαρία Νεφέλη»). Γράφουν μεταξύ άλλων οι Αλέξανδρος Αργυρίου, Νάνος Βαλαωρίτης, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Κοντός, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Αλέξης Ζήρας, Αθηνά Σχινά.
* «ΝΕΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»: Το περιοδικό επανέρχεται ύστερα από μια εξαετία αναστολής έκδοσής του με αφορμή, όπως σημειώνει ο εκδότης του Γιάννης Στεφανάκης, την επέτειο ενός χρόνου από το θάνατο του Ηλία Λάγιου. Το αφιέρωμα είναι συνολικό, αφορώντας τόσο την προσωπικότητα όσο και τη λογοτεχνική δημιουργία του ποιητή. Περιέχει εκτενές ανθολόγιο απ' όλο το corpus της ποίησής του, άρθρα ποιητών, κριτικών λογοτεχνίας, θεωρητικών αλλά και προσώπων που σχετίστηκαν μαζί του. Τα κείμενα υπογράφουν οι Κ. Βούλγαρης, Γ. Δάλλας, Δ. Ελευθεράκης, Γ. Κακουλίδης, Β. Καλαμαράς, Δ. Κοσμόπουλος, Μαρία Κούρση, Γ. Μπλάνας, Α. Νεοφυτίδης, Μ. Στεφανίδης, Ελενα Στριγγάρη, Κ. Χατζηαντωνίου, Θ. Χατζόπουλος.
* «ΚΛΗΔΟΝΑΣ»: Το περιοδικό αποτελεί έκφραση της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθήνας. Το πρώτο τεύχος περιέχει χαρακτηριστικά δείγματα των κατευθύνσεων που επιλέγουν τα μέλη της ομάδας: «Υπερρεαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ», «Υπερρεαλιστική ομάδα Παρισιού», «Υπερρεαλιστική ομάδα Ληντς», «Σουρρεαλιστική ομάδα στα Γιάννενα» αλλά και κείμενα των Αντρέ Μπρετόν, Μπένγιαμιν Περέ, Φίλιπ Λαμάντια, Βράτισλαβ Εφενμπεργκερ, Νίκου Σταμπάκη, Σωτήρη Λιόντου, Λύντιας Παπαζήση κ.ά.
* «ΟΡΟΠΕΔΙΟ»: Το επίσης πρωτοεμφανιζόμενο «Οροπέδιο» (που εκδίδει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, με έδρα την Ηλεία) προσδοκά να προσφέρει μία άλλη ματιά στη σύγχρονη ποιητική και πεζογραφική δημιουργία. Κεντρικό θέμα του τεύχους, η ποιητική του Γιώργη Παυλόπουλου. Στην ύλη του περιλαμβάνονται ακόμη αδημοσίευτα ποιήματα και πεζά (Γιώργος Γώτης, Θεώνη Κοτίνη, Βασίλης Λαλιώτης κ.ά.), κριτικές σελίδες, άρθρα.
* «ΔΙΑΒΑΖΩ»: Με αφιέρωμα στον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ξεκινάει τη νέα χρονιά η μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου «Διαβάζω» (τ. 470). Το αφιέρωμα είναι ξεχωριστό για τον αναγνώστη καθώς αποτελείται από επιστολές του συγγραφέα προς πρόσωπα που ερωτεύτηκε ή συσχετίστηκε λογοτεχνικά (επιμέλεια: Δ.Β. Τριανταφυλλίδης). Στη λοιπή ύλη του περιοδικού συμπεριλαμβάνεται συνέντευξη της Μάρως Δούκα, άρθρα για τα βραβεία λογοτεχνίας, το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά και αναλυτική λίστα των ευπώλητων του περασμένου μήνα ανά την επικράτεια.
* «ΠΟΙΗΣΗ»: Το νέο τεύχος της «Ποίησης» έχει το προνόμιο να παρουσιάζει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες -σε διαφορετικές εποχές και συνθήκες- περιπτώσεις ποιητών από τη Γερμανία και το Ισραήλ. Παρουσιάζονται επίσης σύγχρονοι Ελληνες ποιητές (Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Δήμητρα Χριστοδούλου, Γιάννης Ζέρβας, Αριστείδης Αντονάς κ.ά.), ενώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ελκύει ο Αγγλος ποιητής, ανέκδοτος προς το παρόν στα ελληνικά, Τζέιμς Φέντον με κατατοπιστική εισαγωγή και μετάφραση της Εύης Παπαδοδήμα. Εξίσου, τα ποιήματα του Μιχαήλ Μάρουλλου Ταρχανιώτη (του Ελληνα αναγεννησιακού ποιητή που έγραφε στα λατινικά) αποτελούν αφορμή για συζήτηση και αναδίφηση στο έργο του άγνωστου κατά τ' άλλα ποιητή.
* «ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ»: Σελίδες στον Γιώργο Βέλτσο αποδίδει το «Εντευκτήριο» της Θεσσαλονίκης (αρ. 75, Δεκέμβριος 2006). Στα εικοσάχρονα του περιοδικού, που εκδίδει ο Γιώργος Κορδομενίδης, η ύλη είναι ξεχωριστή-ελκυστική και περιλαμβάνει ποιήματα της Αννας Αχμάτοβα και του Λευτέρη Ξανθόπουλου, πεζά των Γ. Σκαμπαρδώνη, Ντέιβιντ Σεντάρις, Ρέιμοντ Κάρβερ αλλά κι ένα νεανικό διήγημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης σχολιάζει τον «Φιλοκτήτη» του Γιάννη Ρίτσου, ενώ ο Γιάννης Νταλίδης για το φιλοσοφικό έργο του Κώστα Αξελού.
* «ΔΕΚΑΤΑ»: Το περιοδικό του ποιητή Ντίνου Σιώτη (τ. 8, χειμώνας 2007) προτείνει ένα «Μικρό φάκελο για την Τήνο» (γράφουν οι Σεραφείμ Φυντανίδης, Μάνος Στεφανίδης, Παντελής Απέργης, Αριστείδης Κοντογεώργης, Κώστας Μωραΐτης, Αλέκος Φλωράκης) αλλά και κείμενα των Αθηνάς Παπαδάκη, Μαριλένας Πολιτοπούλου, Αγορίτσας Μπακοδήμου, Ορχάν Παμούκ, Σούζαν Σόνταγκ, Ζέιντι Σμιθ κ.ά. σχετικά με την πεζογραφία, την ταξιδιωτική λογοτεχνία, το στοχασμό.
* «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ»: Το πρόσφατο τεύχος της «Νέας Εστίας» (τ. 1795, Δεκέμβριος 2006) είναι αφιερωμένο στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρόιντ. Συμμετέχουν οι Θ. Τζαβάρας, Θ. Λίποβατς, Μαρία Θεοδωροπούλου, Γιώτα Κραβαρίτου κ.ά., αναδεικνύοντας το πολύπτυχο της ψυχαναλυτικής έρευνας αλλά και της επιρροής που άσκησε στην πνευματική δημιουργία και τις επιστήμες στον εικοστό αιώνα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2007

Commenti

reginarosasamat ha detto…
Και το δέντρο με ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στη μελαγχολία.
SILIO D'APRILE ha detto…
σωστά! (Αλλά είχε άλλη προβολή το συγκεκριμένο περιοδικό στην εφημερίδα, οπότε παραλήφθηκε...). Salve Regina, Silio