Κρατικά λογοτεχνικά...κουλουβάχατα!

Δεδομένου ότι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας τελούν υπό αμφισβήτηση από συγγραφείς-εκδότες-αναγνώστες, το γεγονός δεν απαγορεύει τη φιλοδοξία σε ιδιώτες φορείς να «καλύψουν» την ανάγκη βράβευσης/ επιβράβευσης της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής. Τα περιοδικά «Διαβάζω», «Να ένα μήλο», «Δέκατα», αλλά και το ΕΚΕΜΕΛ προτείνουν τη δική τους ματιά στα έργα και τις ημέρες των ενασχολούμενων με την ποίηση, την πεζογραφία, το δοκίμιο, τη μετάφραση.
Ωστόσο, επικεντρώνοντας στον κρατικό θεσμό, ο οποίος υφίσταται εδώ και πέντε δεκαετίες, είναι φανερό ότι δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη συντεχνιακή λογική κι επομένως να προσφέρει κύρος, αίγλη, δυναμική στους βραβευθέντες και στα βραβευθέντα μέχρι στιγμής. Σ' αυτό συνηγορεί, πρωτίστως, η εμφάνιση προσώπων στις επιτροπές που τυγχάνει να σχετίζονται -συνήθως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- με τους εκάστοτε υποψηφίους. Και δευτερευόντως, το χειρότερο που συμβαίνει, όχι μόνον φέτος, η συγκρότηση της νέας επιτροπής έχει καθυστερήσει επικίνδυνα και μόνον το ΥΠΠΟ γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Το πρόβλημα εγκυρότητας και λειτουργικότητας των κρατικών βραβείων έρχεται να συμπληρώσει και η «δυσκολία» εκταμίευσης του χρηματικού επάθλου στους βραβευθέντες, παρότι ο Χρήστος Ζαχόπουλος (σε συνέντευξή του στην «Ε», 31/10/2006) κομψεύεται ότι «...με τον στρατηγικό σχεδιασμό που γίνεται για την επόμενη περίοδο, η χώρα θα αποκτήσει σημαντικές υποδομές και θεσμούς που θα αλλάξουν τον πολιτιστικό χάρτη της». Εννοώντας, προφανώς, τα πάντα πλην λογοτεχνικών βραβείων, και, φυσικά, υποδηλώνοντας τη δυσμένειά του, ο γενικός γραμματέας, λέγεται ότι άρχισε να καταρτίζει λίστα ονομάτων για την επιτροπή («ψιθυρίζονται» οι Π. Μαστροδημήτρης, Γ.Π. Παγανός, Γ. Ανδρειωμένος, Βίκυ Πάτσιου, Κ. Ασημακόπουλος, Χαρίκλεια Δημακοπούλου κ.ά.), χωρίς μάλλον να συμβουλεύεται το καλαντάρι του.
Κι εντάξει για όλα αυτά, ας γκρινιάζει ο υπογράφων: όμως, πώς θ' αναλάβουν την ευθύνη οι ανωτέρω, ώστε ν' ανταπεξέλθουν έγκριτα στον όγκο και στην ποιότητα της περσινής εκδοτικής παραγωγής; Συνεπακόλουθα, τα όποια βραβεία ανακοινωθούν, θα συναντήσουν ασφαλώς την άνευρη ανταπόκριση του κοινού, αλλά, και τη βαθιά αναξιοπιστία τους σε κατοπινές φιλολογικές αποτιμήσεις...
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ rouvalis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2006

Commenti

Mh Xeirotera ha detto…
As ta dinun me klirosh, tha xei ke perissotero gusto. Para me tin diaplokh, kalytera me tixeo vimatismo :)