ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το βιβλίο Σαραντάρης, Γιώργος (2025). Ιταλικά ποιήματα στην Τήνο του Μεσοπολέμου. (Επίμ.-Μετ.) Βασίλης Ρούβαλης. Κορώνη: Poema Eκδόσεις.
Στο περιοδικό (δε)κατα, τ. 79 (φθινόπωρο 2024).
ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931, ημέρα Σάββατο, το πρωτοσέλιδο της τηνιακής εφημερίδας Αστήρ (φ. 729-136) επικεντρώθηκε στο ζήτημα του ανταγωνισμού μεταξύ των προσφερόμενων προορισμών αναψυχής και ξεκούρασης από το κυκλαδικό νησιωτικό σύμπλεγμα. Όπως σημείωνε ο εκδότης, Αλέξανδρος Ν. Αλαβάνος, δίνοντας έμφαση στα πολλαπλά πλεονεκτήματα του νησιού όσο και στην «ανά τον κόσμον επικρατούσαν οικονομικήν δυσπραγίαν», η Τήνος είναι «ακαταγώνιστος […] ως τόπος παραθερισμού καθώς έχει εξησφαλισμένην την θέσιν της και ως τοιούτον κέντρον αποτελεί την πρώτην γραμμήν, διεκδικούσα τα πρωτεία εν Ελλάδι και καθισταμένη ανωτέρα και αυτών των λουτροπόλεων».
Στις 2 Αυγούστου, την επομένη, κατέφθασε στο νησί ως παραθεριστής ο νεαρός Giorgio Sarandaris˙ πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, ελληνικής καταγωγής από την Μπολόνια της Ιταλίας, μόλις είχε έρθει στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία του, να εξασκηθεί στην ελληνική γλώσσα και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της χώρας των προγόνων του. Είχε καταπλεύσει στην Τήνο με στενούς συγγενείς του, μέλη της οικογένειας Μίχα από την Αθήνα, ώστε να διαμείνει μαζί τους στους χώρους φιλοξενίας που κάθε χρόνο τούς διέθετε το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας. Αυτή την ημερομηνία σημείωσε σε χειρόγραφο ποίημά του εμπνευσμένο εκεί, γραμμένο ανάμεσα στ’ αρκετά άλλα που δοκιμαζόταν νωρίτερα. Οι πρώτοι στίχοι αποτυπώνουν πιθανώς μια ρεαλιστική εμπειρία στοχαστικής καταγραφής από το ταξίδι του προς το νησί: Sul mare ti parlai, in bastimento. / La luna rasserenava il mare/ fino alle lontananze estreme…
Ο κατόπιν γνώριμος Γιώργος Σαραντάρης, φυσιογνωμία ποιητή και στοχαστή, με έκκεντρη, καθοριστική παρουσία στη διαμόρφωση της ποιητικής Γενιάς του 1930, διέμεινε στην Τήνο για περίπου δύο μήνες. Αφανής ως πρόσωπο και δημιουργός ακόμη, εικοσιτριάχρονος πια αλλ’ ακόμη υπό την εποπτεία του συγγενικού περιβάλλοντος, περπάτησε στα καντούνια της Χώρας, βεβαίως θα εξέδραμε στα καθολικά και ορθόδοξα χωριά του νησιού, ενώ παρακολούθησε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τελετές και δημόσιους εορτασμούς και, εύλογα, συναισθάνθηκε τον παλμό της καθημερινής ζωής σ’ αυτό το μικρό νησί του Αρχιπελάγους. [...]
Commenti