Σαν σήμερα...


* Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, μάθαμε ότι ο φασισμός ζει-βασιλεύει-αναγεννιέται σ' αυτή την κοινωνία. Ως επέτειος, τώρα, μας απέμεινε η ανάμνηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

* Σήμερα, από χθες έως αύριο, επιβάλλονται υπουργοποιημένοι φασίστες, ξεγελώντας με τα ωραία κοστούμια τους, και με την αλαζονεία να εμπαίζουν ελεύθερα αυτή τη φτωχοποιημένη κοινωνία, ενώ τα νέα παιδιά, οι έφηβοι ψηφοφόροι, «πανηγυρίζουν» ζαλισμένα τον συντηρητισμό που έχει επιβληθεί μέσα από τα μίντια κι αδιαφορούν για την πρόοδο, τον προοδευτισμό τους.

* Σήμερα επίσης, η φουντωμένη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ των «Αριστερών» αναδεικνύει την περισσή ανοησία (ή τον χαμηλών προσδοκιών εξυπνακισμό) για ό,τι αφορά στην αλήθεια που εύκολα λησμονούν, και μπερδεύονται: το πώς ανέκαθεν επιβάλλονται μικροί ηγεμόνες -επαρκείς, λουσάτοι, ρήτορες και πάντοτε καθοδηγούμενοι- από ιδρύσεως αυτού του μικρού προτεκτοράτου της Δύσης.

* Από σήμερα, και σ' έναν μήνα, θα είναι γνωστοί οι «άριστοι» στη διαχείριση όλων όσα αφορούν τα αυτονόητα μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας, που τώρα πείθουν μεν, όμως αργότερα θα τα κάνουν μαντάρα στην τοπική και στην περιφερειακή εμβέλειά τους, αλλά -δεν πειράζει, αλίμονο- γνωρίζουν ότι κανένας πολίτης-ψηφοφόρος δεν θα ενοχλήσει το «πολύτιμο έργο» τους, αφού ποτέ δεν θα σκεφτεί να διαμαρτυρηθεί, να εξαγριωθεί ή έστω να ζητήσει ευθύνες και χρήματα, πολλά πολλά χρήματα πίσω στα δημόσια ταμεία που με την ένδειά του γεμίζει. 

Πολύ πιο σταράτα, σύντομα και όμορφα, έκανε αυτή την κουβέντα ο σπουδαίος Ρωμαίος πολιτικός Μάρκος Αυρήλιος, με την εξής απλή ρήση: «Όποιος αντίκρισε τα τωρινά, τα είδε όλα, όσα γίνονταν ανέκαθεν κι όσα θα γίνουν στο άπειρο μέλλον. Γιατί όλα είναι ίδια κι όμοια...».

Commenti