Civitas Rethymnae : εμείς οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Κρήτης


Έλαβε σάρκα και οστά το συναπάντημα ανθρώπων με κοινό παρονομαστή το Ρέθυμνο των φοιτητικών χρόνων. Συγκεντρώθηκαν για πέντε ημέρες οι πάλαι ποτέ «Ρεθυμνιώτες», με παρουσίες από τα ακαδημαϊκά έτη μεταξύ 1977 και 1997. 

Η ανταπόκριση υπήρξε αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή. Η οργανωτική επιτροπή «πίστεψε» στο όραμα μιας συνάντησης ύστερα τόσα χρόνια στη μικρή πόλη της Κρήτης με τις μεγάλες προσδοκίες ζωής για όλους αυτούς τους φοιτητές τότε... Και το πέτυχε.

Είναι μια μοναδική εμπειρία και πρακτική, καθόλου συγκρινόμενη με άλλες συναντήσεις, δίχως προηγούμενο στα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα. Εάν το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει φέρει πολλές πρωτιές σ' επιστημονικό (και κοινωνιολογικό και επαγγελματικό και δημιουργικό) επίπεδο, αποδεικνύεται μία ακόμη φορά η διάθεση καινοτομιών, ακόμη κι από τους αποφοίτους του. 

Αξίζει η εύφημος μνεία τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στις πρυτανικές αρχές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους φορείς της πόλης, στους κατοίκους, οι οποίοι λειτούργησαν ιδανικά και υποδειγματικά ωσάν να υπήρχε πρότερη εμπειρία.

Το φωτογραφικό υλικό που προέκυψε πριν από τη συνάντηση (όλες αυτές οι φευγαλέες αποτυπώσεις εκείνων των χρόνων, όπου όλες μοιάζουν κι όλες διαφέρουν) στις σελίδες του Civitas Rethymnae αλλά και οι φωτό-στιγμιότυπα από τους παρόντες και τις παρούσες στο συναπάντημα, αποτελούν μια σοβαρή -ευαίσθητη και πολύτιμη- παρακαταθήκη για όλους μας κατά τα επόμενα χρόνια...

Το αστείο ρητό «Ο κόσμος μικρός, το Ρέθυμνο μεγάλο» ισχύει αναφανδόν σοβαρότατα.


Commenti