Νέο βιβλίο προς «καθέλκυση»...

Οι βινιέτες είναι υποείδος μικρού διηγήματος, σε πλήρη άνθιση τα τελευταία χρόνια στον αγγλοσαξωνικό λογοτεχνικό κόσμο. Μέρος της προσωπικής μελέτης σ' επίπεδο διδακτορικής διατριβής για τον υπογράφοντα, αναγνωστική απόλαυση όσο και συγγραφική πρόκληση... Το βιβλίο, συλλογή συναπαρτιζόμενη από πενήντα βινιέτες, βρίσκεται σε διαδικασία τελικών διορθώσεων και αναμονής χρονοδιαγράμματος για την κυκλοφορία του από αθηναϊκό εκδοτικό οίκο.

Η προσωπική απορία αφορά εν προκειμένω τη διαδικασία της συγγραφής. Περισσότερα από τρία χρόνια έχουν απαιτηθεί για τη γραφή και την ταξινόμηση αυτών των ελάχιστων σ' έκταση κειμένων. Με πλήρη συνείδηση στην «παρακολούθηση» της θεωρίας της Δημιουργικής Γραφής για ό,τι αφορά στη στοιχειοθέτηση του αφηγηματικού πλαισίου, της δομής και του ύφους. Βεβαίως, ετούτα δεν αρκούν, αλλ' απαιτείται η εσωτερική στόχευση από πλευράς συγγραφέα, οι αισθητικές επιλογές και το θεματικό οπλοστάσιο, η αμυδρή αλλά υπαρκτή υφή ενός έργου εν εξελίξει που περιέχει αγωνίες, εκζητήσεις, αναρωτήσεις ώσπου να δομηθεί στην τελική-αναγνωστική μορφή του...  

Έχουν ήδη δημοσιευτεί κάποιες ενδεικτικές βινιέτες κατά το προηγούμενο διάστημα της επεξεργασίας τους (οπότε και αναμένεται να δημοσιευτούν με αλλαγές, διορθώσεις, εμπλουτισμούς ή και ακυρώσεις...), σε περιοδικά που έχουν ευγενικά παραχωρήσει τον χώρο τους, στον Χάρτη (τ. 15, Μάρτιος 2020) και στο Μονόκλ (τ. 2, Μάιος 2021).


Βλ. παραπομπές:
- https://www.hartismag.gr/hartis-15/poiisi-kai-pezografia/binietes-ki-alles-fraseis-1
- https://www.monocleread.gr/2021/05/05/vasilis-royvalis-vinietes/

Commenti