ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ : νέα αρχή



Η «υπόθεση» Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίσταση πνευματικής κυψέλης. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι αποτελεί κινητήριο μοχλό εξέλιξης του πανεπιστημίου αυτού. Ούτε να μην επισημανθεί το κύρος που αποπνέει όχι μόνον λόγω του εύρους της αλλά κυρίως χάρη στην ποιότητά της (παρεχόμενες υπηρεσίες για φοιτητές και μελετητές, οργανικά συνυφασμένες με τον εκπαιδευτικό ρόλο της). Η πρόσφατη, τωρινή αναγγελία για την εκτέλεση έργων επέκτασης του κτηριακού πλέγματός της στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου είναι σημαίνουσα, καθοριστική για το μέλλον της.
Όσοι έχουν σπουδάσει στο Ρέθυμνο γνωρίζουν τον κομβικό ρόλο της βιβλιοθήκης στην επιστημονική εξέλιξή τους. Κι όσοι απολαμβάνουν τη φιλόξενη «βάση» που προσφέρει για την έρευνα κρίνουν τη σπουδαιότητά της.
Ψυχή της βιβλιοθήκης είναι οι άνθρωποί της. Οι εργαζόμενοι, οι καθημερινοί ακαδημαϊκοί επισκέπτες της, οι αναπολούντες τον χρόνο που πέρασαν εκεί σε κάποια άλλη φάση της ζωής τους, τη φοιτητική. Είναι όλοι αυτοί που γνωρίζουν ότι η μεταφορά της από τα κτήρια στα Περιβόλια αποτέλεσε αναβάθμιση ουσιώδη. Κι ακόμη, ότι η επέκτασή της θα μπορούσε ν' αποτελέσει κορύφωση της παρουσίας της σε ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη νέα θέση της, με το αρχιτεκτονικά ξεχωριστό στίγμα της, έχει αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού αλλά και πρότυπο χρηστικής ταυτότητας για την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα στην ελληνική επικράτεια.
Ο Μανόλης Κουκουράκης και οι συνεργάτες του, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, γνωρίζουν καλά τις αγωνίες και τις αμφιθυμίες χρόνων για τα ζητήματα που αφορούν τη συντήρηση του κτηρίου και του βιβλιολογικού υλικού, τη λειτουργικότητά της. Με «δύσκολα» οικονομικά μεγέθη, με γραφειοκρατία, με επικίνδυνη αδιαφορία ή δημοσιοϋπαλληλίστικη αδράνεια από αρμοδίους, επί χρόνια. Αυτά είναι τα αυτονόητα, για τους χρήστες της. Ωστόσο ο διευθυντής της («παιδί» του πανεπιστημίου, από τις πρώτες γενιές αποφοίτων μάλιστα) κι όλοι οι συναισθηματικά εμπλεκόμενοι έχουν όραμα αλλά και σκοπέλους εμπρός...
Ιδού όμως, η συνθήκη ωρίμασε κι αναπάντεχα ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες: υπογράφηκαν συμβάσεις ανάθεσης σε τεχνική εταιρεία, τα έργα ξεκινούν, οι φιλοδοξίες ανανεώνονται. Κατά πώς ειπώθηκε, σε δυόμιση χρόνια θα παραδοθεί η κτηριακή επέκταση και θα γίνει εφικτή η ανάδειξη των πλέον 600 χιλιάδων τόμων, η αναβάθμιση των υπηρεσιών συντήρησης, η διεύρυνση προβολής και αξιοποίησης των δωρεών και των πολύτιμων αρχείων, οι πολλαπλές λειτουργίες που απαιτεί μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη σε πανεπιστημιακό πλαίσιο.
Αλήθεια είναι. Κάποιοι λίγοι-πολλοί χαιρόμαστε αληθινά...

Commenti