Οδός Δημιουργικής Γραφής


Η Διαδικτυακή Δημιουργική Γραφή αποτελεί ένα εξαιρετικό κεφάλαιο στην πολύχρονη και πολυεπίπεδη δραστηριοποίηση του υπογράφοντος στον χώρο του ελληνικού βιβλίου. Ξεκίνησαν όλα από μιαν αρνητική αφορμή (το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και την αμήχανη σιωπή, κατόπιν) κι εξελίχθηκαν σε μια δραστηριότητα με σημαίνοντα οφέλη, συγγραφικά και διδακτικά κατ' αρχάς για τον ίδιο. 

Το σεμινάριο της επαφής, γνωριμίας και εξάσκησης τόσο στην ποίηση όσο και στη μικρή διηγηματική φόρμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο φιλικό, προσεγγίσιμο, αλλά και με πρόθεση εμβάθυνσης γι' όλους όσοι αποφασίσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη λογοτεχνική δημιουργία. Η «περιπέτεια» κρίνεται δύσκολη όσο και ελκυστική. Η αναζήτηση της λέξης, του νοήματος, του συμβόλου, όλων εκείνων των τόσο ανόμοιων αλλά συναρμοζόμενων δεδομένων που «πλάθουν» λογοτεχνία, καινούργιους ατομικούς κόσμους για τον κάθε πομπό και κάθε αποδέκτη, είναι το λυτρωτικό ερώτημα ες αεί. 

Από κοινού με τον επίσης συγγραφέα και συνοδοιπόρο Γιώργο Παναγιωτίδη, η σεμιναριακή πλατφόρμα (με διαδικτυακό σημείο αναφοράς τον ιστότοπο www.dimiourgikigrafionline.com) κατακτάει σταδιακά έναν χώρο στην εκδοτική διέξοδο για τους μαθητές μας που ολοκληρώνουν τον κύκλο των μαθημάτων και εισέρχονται με αξιώσεις στον συγγραφικό στίβο. Οι Εκδόσεις Γραφομηχανή στοιχειοθετούν ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται ένας απαιτητικός, ποιοτικός πήχυς, με την προσδοκία ν' αποτελέσει για τον καθέναν το πρώτο βήμα μιας δόκιμης γραμματολογικής συνέχειας.

Πρόκειται για μία ακόμη έκδοση ανθολογημένων διηγημάτων και ποιημάτων από τους μαθητές της ΔΔΓ, αυτή που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αίτιον» πριν από λίγες ημέρες. Η αίσθηση της διασποράς μιας γόνιμης αντίληψης για τη ζωή μέσα από τη δημιουργία είναι ίσως το καλύτερο δώρο από τους μαθητές μας... Τα χαμόγελα, στην αναμνηστική φωτογραφία, είναι ενδεικτικά και προμηνύουν επόμενα.

Commenti