Συνταγή: χειροποίητη σάλτσα τομάτας



Η πιο ωραία σάλτσα για ζυμαρικά είναι αυτή της Μεσσήνιας νόνας μου... Εύκολη στην παρασκευή, αγνή και νοστιμότατη για μερακλήδες της κουζίνας. Η συνταγή της είναι όντως παλιά αφού γίνεται με τη λογική της διατήρησης εκτός ψύξης σ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.


4 κιλά τομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 καρότα
4 πιπεριές
1 καυτερή πιπεριά
1/4 ματσάκι δυόσμος
1/4 ματσάκι μαϊντανός
7 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλες κουταλιές χοντρό αλάτι - 1 μέτρια κουταλιά πιπέρι

Eκτέλεση:
Τρίβουμε τις τομάτες και το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε τα καρότα και τις πιπεριές (σε κυβάκια), το σκόρδο σε λεπτές ροδέλες και τα μυρωδικά πολύ ψιλά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λαδάκι. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μία ώρα περίπου: κατεβάζουμε την κατσαρόλα όταν η σάλτσα γίνει παχύρρευστη, χωρίς πολλά ζουμιά.

Εχουμε έτοιμα τα γυάλινα βάζα, στεγνά. Τα γεμίζουμε με τη σάλτσα έως το χείλος, προσθέτοντας ένα κουταλάκι λάδι πάνω πάνω. Τα κλείνουμε και τα στρέφουμε ανάποδα ώσπου να κρυώσουν τελείως (επιτυγχάνοντας το αεροστεγές κλείσιμο της σάλτσας). Υστερα από 6-7 ώρες επαναφέρουμε τα βάζα στην κανονική τους θέση και τα ανακινούμε ελαφρώς πριν τα αποθηκεύσουμε.

Η σάλτσα διατηρείται για έναν χρόνο κατ' αυτόν τον τρόπο. Φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Εάν το βάζο είναι μεγάλο και δεν χρησιμοποιηθεί όλο το περιεχόμενο, θα πρέπει να μπει στη συντήρηση του ψυγείου για την επόμενη χρήση.

Απαιτούμενος χρόνος παρασκευής: 60 λεπτά

Commenti