Κορωναίικες μπουκιές στο ακρωτήρι...

Nella cucina con lampioni, ieri sera

Μιλώντας για τις γιαγιάδες μας με τον Αλέξη, τον προπαππούλη, και τα γονίδια που "κουβαλάμε" και αναπαράγουμε, το βλέμμα τριγυρίζει στα ίδια σημεία του ορίζοντα: οι ψαρότοποι στ' ανοιχτά του Ακρίτα, τα "μαρανταίικα", η Βρωμόβρυση, το Διάσελλο, το Μπαρκαριό... Με τη σήμανση του παρελθόντος να γίνεται σημαία του παρόντος. Τυπικές υποθέσεις, ομολογημένες.

Κι όταν πέφτει ο ήλιος πίσω από το Βενέτικο, η διάθεση της παρέας γίνεται γαστριμαργική: με αλεύρι, νερό, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοκομμένο βασιλικό, αλλά και 2-3 τομάτες, χοντρό αλάτι, καθώς και αρωματικά από τον κήπο... Οι χειροποίητες κορωναίικες μπουκιές είναι το απόλυτο ζυμαρικό του καλοκαιριού: ο ξάδερφος "κέντησε" ζυμώνοντας και αναδεύοντας υπό το φως κεριών...

Η συνταγή, λοιπόν:

Eνα 1/4 αλεύρι σε σκεύος μαζί με νερό. Ζυμώνουμε ώσπου να "δέσει" το μείγμα προσθέτοντας δύο κουταλιές ελαιόλαδο και τριμμένο βασιλικό. Το ζητούμενο είναι να μην είναι ιδιαίτερα σκληρή η ζύμη. Πλάθουμε μακρόστενα κομμάτια (τύπου σωλήνα), τις "μακαρούνες". Κόβουμε σε τετράγωνα πλάτους μισού δαχτύλου. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Κατόπιν η σάλτσα - σοτάρουμε στο τηγάνι δύο σκελίδες σκόρδα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε δύο τομάτες κομμένες σε κυβάκια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αρωματικά (μια χούφτα φρέσκια ρήγανι, μέντα, θυμάρι και βασιλικό). Οταν δέσει η σάλτσα τη ρίχνουμε στο σκεύος με τις μπουκιές. Αφήνουμε για 5 λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε. Το ούζο "Κωστέας" αλλά και "Χελάς" (μεσσηνιακές ετικέττες) συνοδεύουν το πιάτο...

Commenti