Μιλώντας για τις γιαγιάδες μας με τον Αλέξη, τον προπαππούλη, και τα γονίδια που "κουβαλάμε" και αναπαράγουμε, το βλέμμα τριγυρίζει στα ίδια σημεία του ορίζοντα: οι ψαρότοποι στ' ανοιχτά του Ακρίτα, τα "μαρανταίικα", η Βρωμόβρυση, το Διάσελλο, το Μπαρκαριό... Με τη σήμανση του παρελθόντος να γίνεται σημαία του παρόντος. Τυπικές υποθέσεις, ομολογημένες.
Κι όταν πέφτει ο ήλιος πίσω από το Βενέτικο, η διάθεση της παρέας γίνεται γαστριμαργική: με αλεύρι, νερό, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοκομμένο βασιλικό, αλλά και 2-3 τομάτες, χοντρό αλάτι, καθώς και αρωματικά από τον κήπο... Οι χειροποίητες κορωναίικες μπουκιές είναι το απόλυτο ζυμαρικό του καλοκαιριού: ο ξάδερφος "κέντησε" ζυμώνοντας και αναδεύοντας υπό το φως κεριών...
Η συνταγή, λοιπόν:
Eνα 1/4 αλεύρι σε σκεύος μαζί με νερό. Ζυμώνουμε ώσπου να "δέσει" το μείγμα προσθέτοντας δύο κουταλιές ελαιόλαδο και τριμμένο βασιλικό. Το ζητούμενο είναι να μην είναι ιδιαίτερα σκληρή η ζύμη. Πλάθουμε μακρόστενα κομμάτια (τύπου σωλήνα), τις "μακαρούνες". Κόβουμε σε τετράγωνα πλάτους μισού δαχτύλου. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Κατόπιν η σάλτσα - σοτάρουμε στο τηγάνι δύο σκελίδες σκόρδα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε δύο τομάτες κομμένες σε κυβάκια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αρωματικά (μια χούφτα φρέσκια ρήγανι, μέντα, θυμάρι και βασιλικό). Οταν δέσει η σάλτσα τη ρίχνουμε στο σκεύος με τις μπουκιές. Αφήνουμε για 5 λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε. Το ούζο "Κωστέας" αλλά και "Χελάς" (μεσσηνιακές ετικέττες) συνοδεύουν το πιάτο...
Commenti