Αφιέρωμα στην Τζένη Μαστοράκη

Αφιέρωμα στον ποιητικό λόγο της Τζένης Μαστοράκη
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 8.00 μ.μ., Δημαρχείο Υμηττού, αίθουσα εκδηλώσεων
Μιλούν οι ποιητές Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Ευθυμιάδης & Βασίλης Ρούβαλης.
Νέοι ηθοποιοί διαβάζουν ποιήματά της.
Οι ερμηνεύτριες Μαρία Παπαγεωργίου & Νατάσσα Μποφίλιου τραγουδούν ποιήματά της, μελοποιημένα από το συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη. Στο πιάνο ο συνθέτης.
Διαβάζοντας την ποίηση της Τζένης Μαστοράκη ανακαλύπτει κανείς -εύκολα, άμεσα- έναν πεφρασμένο κόσμο, μια κοσμογονία που προσκαλεί αυθόρμητα τους όποιους συνοδοιπόρους. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η Τζένη Μαστοράκη έχει πετύχει να πλάσει με γνώριμα υλικά ένα ανολοκλήρωτο ό ν ε ι ρ ο, γόνιμο, ατέρμονο: στρατηλάτες, σκοτεινές σπηλιές, φτερουγίσματα, μυθικά τέρατα, χρυσά φλουριά και αιμάτινοι κήποι, ζωικές μορφές, ανεστραμμένοι καθρέφτες, βαριές ανάσες στο μεσοϋπνι, λέξεις παλαιικές, ρίμες ξεχασμένες, γνωμικά και βιώματα που ξεπερνούν τη στιγμή, που μετουσιώνονται σε γνώση.
Στη συλλογή "Μ' ένα στεφάνι φως", για παράδειγμα, η ποιητική φωνή υποβάλλει τον αναγνώστη σε μια διαδικασία αφομοιωτική - πρόκειται για αφήγηση χαμηλότονη με αιχμηρές λέξεις, είν' ένα παραλήρημα.
Η αναμονή ενός καινούργιου βιβλίου από την ποιήτρια είναι ζητούμενο. Η ίδια ορρωδεί, απ' όσο φαίνεται στις εκδοτικές επιλογές της, δεν συμμερίζεται την περιοδικότητα. Γράφει ποίηση.
Καθόλου τυχαία, η Τζένη Μαστοράκη διαβάζεται από τη νεότερη γενιά των ποιητών. Η εκδήλωση της Κυριακής περιέχει την αίσθηση της "συνομιλίας" με την ποιητική της. Κάθε κουβέντα των ομιλητών, της Μαριγώς και του Γιάννη και του υπογράφοντος εδώ, δηλοί την εκτίμηση και τον θαυμασμό στο έργο της. Δεν είναι ελάχιστο αυτό...

Commenti

Anonimo ha detto…
για περισσότερα ποιήματα της Τζένη Μαστοράκη και μια βίντεο-συνέντευξη της επισκεφθείτε το mastorakilfh2007.blogspot.com
το site της επισκέψης της στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής Eugène Delacroix, στο πλάισιο της γιορτής της ποίησης.
κεντρική σελίδα : poesielfh2007.blogspot.com (επίσης θα βρείτε τους : Γιάννη Κοντό: kondoslfh2007.blogspot.com / Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ : anghelaki-rookelfh2007.blogspot.com και Louis Dubost : dubostlfh2007.blogspot.com)
SILIO D'APRILE ha detto…
Στην προκειμένη περίπτωση, μας ενδιαφέρει η Τζένη Μαστοράκη. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Η πρόσκληση για παρουσία στην εκδήλωση της Κυριακής είναι δεδομένα πιο ελκυστική...