Παραιτήσεις στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

[Είναι μερικοί "μάγκες" που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, ή μάλλον στα ελληνικά ιστολόγια, οι οποίοι το παίζουν κριτές με τη ρομφαία της ψευδώνυμης δικαιοσύνης τους. Η γραφικότητα της κακόφωνης εισαγγελίας που ασκούν είναι μετρήσιμη. Ας όψεται η υπερβολική ασυδοσία που μεταφράζεται σε δημοκρατία. Ωστόσο, εάν ήταν μάγκες χωρίς εισαγωγικά, θα "έβγαιναν" στο ηλεκτρονικό κουρμπέτι και θα "έκραζαν" τα ουσιωδώς κακά (ή σκατά) που συμβαίνουν στο μικρό χωριό των λεγόμενων και "γραμμάτων και τεχνών". Ούτως ή άλλως, βεβαίως, τόσο οι ρομφαιοφόροι όσο και το ίδιο το ζητούμενο, "η διαπλοκή της λογοτεχνίας", περνούν στη σφαίρα των αστεϊσμών της άνομης, πύρινης και ηττοπαθούς επικαιρότητας. Το εφημεριδικό σημείωμα που ακολουθεί, δημοσιευμένο χθες, επιβεβαιώνει τη δυσκολία όποιας σοβαρής αντιμετώπισης ένθεν κακείθεν...]
«Φωτιές» ανάβει στον μικρόκοσμο της ελληνικής λογοτεχνίας η παραίτηση δύο μελών της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας: η Αλεξάνδρα Σαμουήλ (πανεπιστημιακός, κριτικός λογοτεχνίας) και ο Νίκος Λάζαρης (κριτικός λογοτεχνίας) δήλωσαν την παραίτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη δημιουργώντας παρενέργειες στη λειτουργία της φετινής νεοσυσταθείσας επιτροπής με πρόεδρο τον πανεπιστημιακό Π.Δ. Μαστροδημήτρη. Η παραίτηση των δύο μελών της επιτροπής (που επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ της «Ε», 6 Ιουνίου 2007) αναδεικνύει την αναξιοπιστία και την έλλειψη κύρους του θεσμού που υποτίθεται ότι οφείλει να αναβαθμίζει την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού σε ελληνικά βιβλία της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής. Την παραίτηση της Αλεξάνδρας Σαμουήλ (πριν από τρεις ημέρες) ακολούθησε χθες αυτή του Νίκου Λάζαρη. Στην επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού κάνει λόγο για «αδυναμία συνεργασίας με τον πρόεδρο της επιτροπής Παναγιώτη Μαστροδημήτρη και το μέλος Γιώργο Ανδρειωμένο, η συμπεριφορά των οποίων απάδει προς την επιβαλλόμενη στάση των μελών μιας επιτροπής...».
Κι αν η παραίτηση των δύο μελών ήταν απλή και σύντομη στη διαδικασία της, ο «πονοκέφαλος» για το ΥΠΠΟ αρχίζει από σήμερα. Οι δύο κενές θέσεις θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα με δύο κριτικούς λογοτεχνίας (και όχι πανεπιστημιακούς, αφού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι θέσεις τους έχουν ήδη καλυφθεί), οι οποίοι θα κληθούν να «βγάλουν τα κάστανα» από τη φωτιά, ήτοι να αποδείξουν τα κριτήρια και τις προθέσεις τους στην επιλογή των προς βράβευση βιβλίων και προσώπων.
ΒΑΣ. ΡΟΥ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/07/2007

Commenti

Anonimo ha detto…
Un caro saluto... Federica
SILIO D'APRILE ha detto…
Federica cara, ci sentiamo subito. Bacioni, Silio
Και τι'ναι τώρα εκείνο που με κάνει να θεωρώ πως στο χώρο της τέχνης μπροστάρηδες είναι άνθρωποι φωτισμένοι, έντιμοι και ανοιχτόμυαλοι.
Θα μου πεις, άνθρωποι κι αυτοί.
Εντάξει δε λέω, δε φορούν μανδύα αλάθητου, αλλά, βρε παιδί μου...
Τόση αθλιότητα κι εκεί που θα΄πρεπε ως πρώτη και μόνη ύλη να διαφεντεύει η καθαρότητα ψυχής και γραφής;