Ψήφισμα από και προς την "Ελευθεροτυπία"

Ομόφωνο ψήφισμα στη συνέλευση των συντακτών
Μαζική ήταν η συνέλευση των συντακτών της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ε», χθες στα γραφεία της εφημερίδας. Περίπου 200 συντάκτες έδωσαν το «παρών» και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της εφημερίδας λόγω της επικείμενης αποχώρησης του διευθυντή Σεραφείμ Φυντανίδη, ύστερα από 31 χρόνια στο τιμόνι της εφημερίδας.
Η συνέλευση ύστερα από 3,5 ώρες γόνιμης και μαχητικής συζήτησης και αφού αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί των συντακτών για τις εξελίξεις και τι αυτές σηματοδοτούν για τους συντάκτες, τους άλλους εργαζόμενους και την εφημερίδα, κατέληξαν σε ένα ομόφωνο ψήφισμα, μετά το οποίο κάλεσαν τον διευθυντή και τον εκδότη των εφημερίδων και τους το ανακοίνωσαν. Το ομόφωνο ψήφισμα έχει ως εξής: «Η συνέλευση των συντακτών της "Ελευθεροτυπίας" και της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", που συνήλθε στις 8/3/2007, μετά από συζήτηση και σύγκλιση των απόψεων, που διατυπώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα:
1 Τα συντακτικά δικαιώματα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία έκφρασης αποτελούν δεδομένα που κατακτήθηκαν σε μια ιστορική διαδρομή, τα οποία θα διαφυλάξουμε και θα βελτιώσουμε χωρίς να δεχθούμε οποιαδήποτε υποβάθμισή τους.
2 Οι θέσεις εργασίας, οι αμοιβές και οι εργασιακές σχέσεις, όπως έχουν κατοχυρωθεί από τις συλλογικές συμβάσεις και την παράδοση της εφημερίδας, είναι αδιαπραγμάτευτες.
3 Η συνέλευση των συντακτών απαιτεί από την ιδιοκτησία και τη Διεύθυνση να οδηγήσουν την "Ελευθεροτυπία" και την "Κ.Ε." σε ομαλότητα αμέσως, χωρίς τραυματισμούς του ονόματός της και σε αυτό το πλαίσιο δεν θεωρεί τετελεσμένο γεγονός την αποχώρηση του Σεραφείμ Φυντανίδη με τον τρόπο που έγινε.
4 Ο ορισμός κάθε διευθυντή είναι πάντα ένα κρίσιμο θέμα και σε εφημερίδες όπως η "Ελευθεροτυπία", απαιτεί τη συναίνεση των συντακτών».
Ο Σ. Φυντανίδης κατέθεσε στη συνέλευση ότι εκτός από μείωση των αποδοχών του, του ζητήθηκε και μείωση αρμοδιοτήτων, πράγμα που αρνείται να αποδεχτεί.
Ο κ. Θ. Τεγόπουλος υποστήριξε ότι η «Ελευθεροτυπία» είναι ένας θεσμός που υπερβαίνει τα πρόσωπα και δεν πρέπει να διαταραχθεί με κανέναν τρόπο. Διαβεβαίωσε τους συντάκτες ότι οι αρχές της «Ελευθεροτυπίας», οι θέσεις εργασίας, τα συντακτικά δικαιώματα, οι αμοιβές, η ελευθερία έκφρασης δεν πρόκειται να θιγούν, γιατί αυτά είναι η «Ελευθεροτυπία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/03/2007

Commenti

oistros ha detto…
Κάποτε και τα πρόσωπα "φτιάχνουν" τους θεσμούς.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις... Εύχομαι μόνο η αποχώρηση του κ. Φυντανίδη να μην συνιστά την αρχή εξελίξεων που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της "Ελευθεροτυπίας"...


Την καλημέρα μου


Βολκώφ
scalidi ha detto…
ελπίζω και εύχομαι όλα να πάνε καλά
Μαθαίνοντας τις εξελίξεις στην "Ελευθεροτυπία" γενικότερα αισθάνεται κανείς μιαν απειλή. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι κάτι ορατό. Και μπορεί στην πραγματικότητα να μην υπάρχει. Να είναι μόνο ένας φόβος μήπως τυχόν. Ίσως να είναι μόνο η αλλαγή των καιρών. Αλλά εκείνο που όλοι ευχόμαστε είναι τίποτα να μην αλλάξει. Σημασία έχει να εξακολουθήσει να υπάρχει η Ελευθεροτυπία ως τέτοια. Και οι καλοί συντάκτες να αφεθούν να εκφράζονται όπως τόσα χρόνια τώρα, ακαπέλωτα. Είμαι εφημεριδοφάγος και η Ελευθεροτυπία είναι κάθε μέρα ανοιχτή στο γραφείο μου. Φυσικά όχι μόνον αυτή. Αλλά αυτή είναι πάντα. Στο πλευρό σας.
ioeu ha detto…
αν το ν' αφήσω σχόλιο σημαίνει συμπαράσταση (που πρέπει να θεωρείς δεδομένη), θα ευχηθώ δύναμη και νηφαλιότητα. και τα καλά και τα δύσκολα είναι για να περνάνε...

νάφε και μέμνησο απιστάν...
16Forever ha detto…
τα ποσά που ακούστηκαν είναι προκλητικά νομίζω...