Η ιδέα για ένα μορφωτικό πρόγραμμα που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με διαφορετικό προφίλ -ως προς τις σπουδές ή την επαγγελματική ταυτότητα- να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές τους μέσα από σειρά μαθημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση.
Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου», με εμπνευστή τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, έλαβε σάρκα και οστά μόλις τώρα. Από την περασμένη Δευτέρα λειτουργεί πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων διάρκειας 10 εβδομάδων, η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή από τους πάσης ηλικίας ενδιαφερόμενους, ενώ οι διδάσκοντες πανεπιστημιακοί αισιοδοξούν ότι το εγχείρημα, με ή χωρίς κάποια νύξη στην τρέχουσα συζήτηση περί άρθρου 16 του Συντάγματος, θα ενισχυθεί θεσμικά και θα διευρυνθεί σε περισσότερα επιστημονικά πεδία.
Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην προοπτική τής διά βίου εκπαίδευσης, στον τρέχοντα προβληματισμό γύρω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην αδιέξοδη μεταπολεμική λογική της συνταύτισης παιδείας, εξεύρεσης εργασίας ή και κοινωνικής αποκατάστασης. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου» αντικατοπτρίζει επιπλέον την ανάγκη για ευρύτερες επιλογές στα πνευματικά ενδιαφέροντα μιας κοινωνίας που οφείλει, αφουγκράζεται ή και απαιτεί περισσότερη επαφή με τα διεθνώς τεκταινόμενα στις επιστήμες, στις τέχνες, στη διανόηση. Καθόλου τυχαία λοιπόν, το «Ε.Π.» σχεδιάστηκε αρχικά με αφετηρία τις ανθρωπιστικές σπουδές (πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.stoa-bibliou.gr). Διδάσκουν καθηγητές αξιώσεων, όπως οι Δημήτρης Δημηρούλης, Χρήστος Γιανναράς, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, απευθυνόμενοι σε περίπου χίλιους συμμετέχοντες για τη λογοτεχνία, τη γλωσσολογία, την αρχαιολογία, τη φιλοσοφία, τη θεατρική τέχνη. Και έπεται συνέχεια, υπενθυμίζοντας τούτη η οργανωμένη πρωτοβουλία ότι μερικά πράγματα χρειάζονται το ελάχιστο, δηλαδή την ουσιώδη θέληση, για να λάβουν αμέσως σάρκα και οστά.
Μήπως, με την ευκαιρία, είναι καλό να «σκύψει» λίγο κάτω από τον αλαζονικό ορίζοντά της η νυν υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, για να πάρει σοβαρά μερικές ιδέες σαν την προκείμενη; Δεν θα έβλαπτε, εξάλλου, τη μοναδική επί ελληνικού κοινοβουλευτικού βίου υπουργό που χαρακτήρισε το ίδιο το υπουργείο στο οποίο προΐσταται «κατάστημα που δεν κλείνει» ενώπιον τηλεοπτικών καμερών...
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ rouvalis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2007
Commenti