(.poema..) - εκδήλωση για τον Ανδρέα Κάλβο

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
το ηλεκτρονικό περιοδικό www.e-poema.eu
και το Σπίτι της Κύπρου
σας προσκαλούν στην Ημερίδα για τον Ανδρέα Κάλβο
την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006,και ώρα 18:00-21:00στο Σπίτι της Κύπρου
(Ηρακλείτου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3641217-8).
-
-
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Νάσος Βαγενάς, ποιητής-πανεπιστημιακός
Ευριπίδης Γαραντούδης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιάννης Δάλλας, ποιητής-δοκιμιογράφος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λεύκιος Ζαφειρίου, φιλόλογος-συγγραφέας
Συντονίζει ο Βασίλης Ρούβαλης, δημοσιογράφος-εκδότης του περιοδικού
-
-
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Βασίλης Ρούβαλης θα παρουσιάσει το βιβλίο του Λεύκιου Ζαφειρίου, Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι Ωδές του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869), η Λύρα (1824) και τα Λυρικά (1826), εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον μας, έχοντας διανύσει μια μακροχρόνια διαδρομή μέσα από αποσιωπήσεις, αμφισβητήσεις αλλά και αίφνης εξάρσεις υμνητικής «ανακάλυψης», όπως είναι η περίπτωση του Κωστή Παλαμά (1889). Στον εικοστό αιώνα, χάρη στη φιλέρευνη ματιά του Γιώργου Σεφέρη, η ποίηση και η προσωπικότητα του Κάλβου γίνονται πιο οικείες και αποσαφηνίζονται πτυχές που ελάνθαναν, ενώ η κατάφαση και ο θαυμασμός του Οδυσσέα Ελύτη για τον αινιγματικό Ζακύνθιο επιβεβαιώνουν την ανανεούμενη διάρκεια του ποιητικού του έργου.
Η ζωή του Ανδρέα Κάλβου, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό, αποτελεί μια σύνθεση όλων των εξακριβωμένων μέχρι σήμερα πληροφοριών που έφερε στο φως η έρευνα τα τελευταία σαράντα χρόνια χωρίς να παραγνωρίζονται όσα στοιχεία από παλαιότερες σχετικές εργασίες εξακολουθούν να συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της βιογραφίας του ποιητή. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
· το πρώτο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου στα ελληνικά, · η ωδή Ελπίς πατρίδος (1819), · σημαντικές επιστολές από την αλληλογραφία του, · αναλυτική εργογραφία του ποιητή, · καταγραφή των σωζόμενων χειρογράφων του, · εκτενής βιβλιογραφία.
Το βιβλίο συμπληρώνεται από πλούσια εικονογράφηση (έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες), ενώ συνοδεύεται από χωριστό φυλλάδιο, με φωτογραφική αναπαραγωγή της πρώτης έκδοσης της ωδής Ελπίς πατρίδος (Λονδίνο, 1819).
Ο Ανδρέας Κάλβος, γεννημένος στη Ζάκυνθο το 1792, θα εγκαταλείψει την Ελλάδα σε ηλικία μόλις δέκα ετών. Παιδί του απόδημου ελληνισμού, θα ζήσει στην Ιταλία, την Αγγλία, την Ελβετία και τη Γαλλία, στο κέντρο των εξελίξεων της εποχής, περισσότερο από σαράντα χρόνια και θα δεχτεί επιρροές από τις πολιτικές και πνευματικές αναζητήσεις των πρώτων δεκαετιών του 19ου αιώνα. Ένας ευρωπαίος πολίτης με το βλέμμα στραμμένο στη σκλαβωμένη πατρίδα, όπως αποδεικνύεται και από την ωδή Ελπίς πατρίδος που γράφτηκε το 1819, θα συμμετάσχει ενεργά στο φιλελεύθερο κίνημα των Καρμπονάρων στη Φλωρεντία. Ωστόσο η επανάσταση του 1821 είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα μεταστρέψει το δάσκαλο Ανδρέα Κάλβο στον ποιητή που θα υμνήσει με τις Ωδές του τον Αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία. Ο ίδιος θα μείνει μακριά από την ένοπλη δράση, την οποία θα βιώσει ως απόδημος -βαθιά διχασμένος, τραυματισμένος αλλά και ασυμβίβαστος- μέσα στους φιλελληνικούς κύκλους της Ευρώπης, στους οποίους φαίνεται ότι αρχικά απευθύνονταν τα ποιήματά του, προτού αυτά γίνουν κτήμα εσαεί των Ελλήνων. Θα πεθάνει στις 3 Νοεμβρίου του 1869 στο Λάουθ της Αγγλίας.
Το (.poema..) εισέρχεται στον κόσμο των ηλεκτρονικών περιοδικών με τη φιλοδοξία να συνεισφέρει στην προβολή της σύγχρονης ελληνικής ποίησης μέσω του Διαδικτύου (http://www.e-poema.eu/) και ν΄αναδείξει τις σημαντικότερες φωνές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς. Το (.poema..) ανανεώνεται κάθε τέσσερις μήνες και εκδίδεται σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά.

Commenti

Θα'ναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα... εσπερίδα μάλλον.

Καλή επιτυχία από καρδιάς.
SILIO D'APRILE ha detto…
Μαρία, σωστό, εσπερίδα! Πήγε πολύ καλά καθώς προέκυψαν στοιχεία για τη φιλολογική συζήτηση γύρω από την περσόνα του Κάλβου, τις προσλαμβάνουσες του έργου του, τον αντίκτυπό του στο σημερινό παρόν...
Αχ και να ήμουν στο Atene απόψε....

Σ;)))))