Σαρδέλλες στον φούρνο: ένα κιλό σαρδέλες μετρίου μεγέθους, τρεις τομάτες, δύο μεγάλα κρεμμύδια, ένα βαζάκι πολτό ελιάς, μία κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι και ρίγανη
Εκτέλεση:
Αλείφουμε το ταψί με ελάχιστο λάδι. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα απλώνουμε σ' όλη την επιφάνειά του. Προσθέτουμε τις σαρδέλλες, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε βάζοντας μία στρώση με τομάτες. (Εννοείται πως τις έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες). Προσθέτουμε ελάχιστο αλατοπίπερο, μια κουταλιά λάδι ενώ ρίχνουμε μπόλικη ρίγανη. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο αφού προηγουμένως τον έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου. Το πιάτο γίνεται συνήθως με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει όμως και μια "νοστιμιά", που αν μη τι άλλο θα εντυπωσιάσει την παρέα - χωρίς ιδιαίτερο κόπο μάλιστα... Λοιπόν, όταν καθαρίζουμε τις σαρδέλλες, φροντίζουμε να βγάλουμε τα κόκκαλα και την ουρά γεμίζοντας το εσωτερικό τους με πολτό ελιάς. Μια άλλη παραλλαγή θέλει το πασπάλισμα με χοντρούς κόκκους αλατιού, ανακατεύοντας σε σκεύος και αφήνοντάς τες για περίπου μισή ώρα ώστε να "ποτίσουν" καλά. Βεβαίως, οι σαρδέλλες τρώγονται με συνοδεία τσίπουρου (χωρίς γλυκάνισο...) ή με λευκό κρασί: πρόσφατα δοκίμασα -και ταιριάζει απόλυτα, το συστήνω- ένα αργεντίνικο λευκό (από τις περίφημες ετικέτες της οικογένειας Mendoza).
Commenti
αλλά μ'άρεσε αυτή η συνταγή! θα την κοιτάξω.