Συνταγή: σαρδέλλες στον φούρνο

Σαρδέλλες στον φούρνο: ένα κιλό σαρδέλες μετρίου μεγέθους, τρεις τομάτες, δύο μεγάλα κρεμμύδια, ένα βαζάκι πολτό ελιάς, μία κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι και ρίγανη
Εκτέλεση:
Αλείφουμε το ταψί με ελάχιστο λάδι. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα απλώνουμε σ' όλη την επιφάνειά του. Προσθέτουμε τις σαρδέλλες, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε βάζοντας μία στρώση με τομάτες. (Εννοείται πως τις έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες). Προσθέτουμε ελάχιστο αλατοπίπερο, μια κουταλιά λάδι ενώ ρίχνουμε μπόλικη ρίγανη. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο αφού προηγουμένως τον έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου. Το πιάτο γίνεται συνήθως με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει όμως και μια "νοστιμιά", που αν μη τι άλλο θα εντυπωσιάσει την παρέα - χωρίς ιδιαίτερο κόπο μάλιστα... Λοιπόν, όταν καθαρίζουμε τις σαρδέλλες, φροντίζουμε να βγάλουμε τα κόκκαλα και την ουρά γεμίζοντας το εσωτερικό τους με πολτό ελιάς. Μια άλλη παραλλαγή θέλει το πασπάλισμα με χοντρούς κόκκους αλατιού, ανακατεύοντας σε σκεύος και αφήνοντάς τες για περίπου μισή ώρα ώστε να "ποτίσουν" καλά. Βεβαίως, οι σαρδέλλες τρώγονται με συνοδεία τσίπουρου (χωρίς γλυκάνισο...) ή με λευκό κρασί: πρόσφατα δοκίμασα -και ταιριάζει απόλυτα, το συστήνω- ένα αργεντίνικο λευκό (από τις περίφημες ετικέτες της οικογένειας Mendoza).

Commenti

Τι θα λέγατε για μια ρομπόλα καπνιστή;
Anonimo ha detto…
Αμάν αυτός ο ρατσισμός με το γλυκάνισο!
reginarosasamat ha detto…
Τις μαγειρεύω με τον δευτερο τρόπο.Με το καθάρισμα και τη γέμιση.
scalidi ha detto…
ποίηση η μαγειρική σας Silio, όπως διαπιστώνετε και από τα σχόλια...αν και σιχαίνομαι τις σαρδέλες, διάβασα τη συνταγή με ευχαρίστηση
SILIO D'APRILE ha detto…
χμμ, διαπιστώνω (χαμογελώντας) ότι οι σαρδέλλες προκαλούν τον σχολιασμό... Μήπως να το "γυρίσω αλλιώς" και να παραθέσω όλες τις μαγειρικές και γαστριμαργικές μαμουνιές μου;! Και η ρομπόλα είναι υπέροχη (κάποτε, κα Βιτάλη, θα σας περιγράψω πώς φτιάχνω μόνος μου καπνιστό κρασί), κι ο γλυκάνισος καλός είναι -γι' αυτούς που δεν ξέρουν από τσίπουρα- και η γέμιση αξίζει (γενικώς, εξάλλου) και φυσικά μια συνταγή μπορεί να μας αλλάξει αρκετές συνήθειες, ε;
Alexandra ha detto…
και σκέτες ψητές στα κάρβουνα, από ψήστη καλό (καλοκαίρι με ουζάκι) και μια σαλάτα, είναι υπέροχη!

αλλά μ'άρεσε αυτή η συνταγή! θα την κοιτάξω.
Με πολύ ενδιαφέρον θα το περιμένω.
Anonimo ha detto…
Για το γλυκάνισο συμφωνώ απόλυτα. Είμαι κι εγώ ρατσιστής μ' αυτό.