Μία ιδέα πολλαπλά ωφέλιμη για την καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας αποτελεί το πρόγραμμα που προωθεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με τίτλο «Λέσχες αναγνώσεων». Πρόκειται για την πρώτη, ουσιαστικά, δοκιμή οργανωμένου και σχεδιασμένου μηχανισμού για λέσχες τοπικής κλίμακας με συμμετέχοντες αναγνώστες βιβλίων λογοτεχνίας και εν γένει ανθρώπων με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.
Το ΕΚΕΒΙ ευελπιστεί ότι ο «σπόρος» θα βρει γόνιμο έδαφος ν' αναπτυχθεί, βλασταίνοντας μεταξύ συμμετεχόντων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, ηλικίες, ενδιαφέροντα. Το βιβλίο, μ' άλλα λόγια, μπορεί να γίνει πόλος δημιουργικός, να δώσει ευκαιρίες για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις τέχνες και τα γράμματα. Το μοντέλο των λεσχών ανάγνωσης έχει μακρά και επιτυχημένη παράδοση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Και ίσως ήρθε η στιγμή να βρει ανταπόκριση και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονήσει το ΕΚΕΒΙ, οι λέσχες μπορούν να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε πόλη υπάρχει -και υπάρχει- πυρήνας ανθρώπων που αγαπούν τον κόσμο του βιβλίου. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από έναν χώρο (σχολική αίθουσα, βιβλιοθήκη, ιδιωτική κατοικία, πολιτιστικός πολυχώρος) και τη διάθεση για συνάντηση και συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, συγγραφείς, τάσεις και ρεύματα από την παγκόσμια εκδοτική αγορά. Οι λέσχες, που προβλέπεται αρχικά να εκτεθούν σε δεκατρείς ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ρόδο, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Βόλο, Λάρισα, Βέροια, Καστοριά, Δράμα), αναμένεται να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό συμμετεχόντων από άλλες πόλεις.
Ο τρόπος των συναντήσεων, η επιλογή των θεματικών ενοτήτων, οι πιθανές παράλληλες δραστηριότητες, αναμένεται να ανακοινωθούν σε επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη, στα τέλη Νοεμβρίου.
ΒΑΣ.ΡΟΥ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/11/2006
Commenti
Θα μού πεις, κι εδώ από το κράτος θα περιμένουμε νακάνει την πρώτη κίνηση;
Ε.....
δίκιο θα έχεις.