Συνταγή: penne alla Sardegna

Πένες α λα Σαρδηνία: πένες πράσινες (500 γρ.) ½ ντομάτες (ψιλοκομμένες) πεκορίνο μαϊντανός (φρέσκος ψιλοκομμένος) λάδι βούτυρο αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση:
Eίναι εύκολο και νοστιμότατο πιάτο, που καταφέρνει να εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο "ειδικούς" από τους φίλους που έρχονται στο σπίτι έτοιμοι για γαστριμαργικό καβγά. Το μαγειρεύω συχνά, ειδικά όταν βαριέμαι να ασχοληθώ στην κουζίνα. Ιδού πώς γίνεται: οι ντομάτες βράζονται για περίπου 15 λεπτά σε μικρή κατσαρόλα. Ο μαϊντανός προστίθεται προς το τέλος, συν αλάτι-πιπέρι, και για επιπλέον 3 λεπτά. Ταυτόχρονα οι πένες πρέπει να βραστούν σε μεγάλη κατσαρόλα. Επειδή είναι σκληρή πάστα, τη δοκιμάζουμε έως ότου γίνουν "αλ ντέντε" ή λίγο πιο μαλακά. Στη συνέχεια ανακατεύονται μαζί με τη σάλτσα που στο μεταξύ έχει ετοιμαστεί. Το μείγμα μπαίνει σε βουτυρωμένο ταψί (ή πυρέξ, τέλος πάντων) πασπαλίζοντας με τυρί πεκορίνο (σε φέτες ή τριμμένο, και είναι προτιμότερο είτε αυθεντικό ιταλικό είτε ποιότητα Αμφιλοχίας - έτσι μου φαίνεται καλύτερο...). Το ταψί τοποθετείται στον φούρνο (στους 160 βαθμούς Κελσίου) για όσον χρόνο χρειαστεί να λιώσει το τυρί. Οι σαρδηνέζικες πένες σερβίρονται γρήγορα, ζεστές, με λευκό κρασί (για παράδειγμα το "Ασπρολίθι", από ποικιλία ροδίτη της Αχαϊας, αλλά και μια κεφαλλονίτικη Ρομπόλα ταιριάζει εξίσου καλά).

Commenti

scalidi ha detto…
Αχ, καταραμένη δίαιτα που μου απαγορεύεις το αγαπημένο φαγητό, τα ζυμαρικά!Φάτε μάτια ψάρια...
Mοιάζει πολύ ενδιαφέρον πιάτο. Και επειδή συμβαίνει να είμαι μαγείρισσα θα το δοκιμάσω σε ένα διάλειμμα που όπως πάντα μαγειρεύω. Τελευταία έφτιαξα κάτι παρόμοιο αλλά ανακατεμένο με τριμμένο κατσικίσιο και ήταν νόστιμο. Καλοφάγωτα.