Ντέρεκ Ουόλκοτ, στην Αθήνα

Η ποίησή του προδίδει την καταγωγή του, από την Καραϊβική. Ο Ντέρεκ Ουόλκοτ αποτυπώνει στο έργο του τη διαφορετική, συχνά παράδοξη για τα δυτικά πρότυπα, ματιά του στη ζωή και στον άνθρωπο, στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο. Βραβευμένος με το Νομπέλ Λογοτεχνίας (1992), δεν έτυχε μεταφραστικής προσέγγισης στα ελληνικά μέχρι πρότινος.
Η επίσκεψή του στην Αθήνα θα προσφέρει μια πρώτη καλή ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει τον ίδιο και το έργο του. Η διάλεξη που θα δώσει στην αίθουσα «Σκαλκώτας» την Τρίτη 17 Οκτωβρίου (8.00 μ.μ.), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus, σε συνδυασμό με την παρουσίαση της δίγλωσσης έκδοσης «Ποιήματα» από την ομότεχνή του Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (αγγλικά και ελληνικά, μτφρ.: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και Στέφανος Παπαδόπουλος, εκδόσεις «Καστανιώτη») ενισχύουν τη δυνατότητα διερεύνησης ενός ποιητικού μικρόκοσμου, δομημένου από τον άγνωστο εξωτισμό της μακρινής πατρίδας του. Οι στίχοι του Ντέρεκ Ουόλκοτ είναι ευκρινείς. Διακρίνονται από διάθεση στοχασμού, ο λυρικός τόνος τους αυξομειώνεται, η εικονοποιία του διαθέτει ορίζοντα, ενώ αναλόγως το ποιητικό εγώ, ως πομπός, εξακτινώνεται για να αγγίξει τον οποιονδήποτε ευαίσθητο δέκτη του. Οπως γράφει «η αγάπη είναι μια πέτρα / που έκατσε στον βυθό / κάτω από γκρίζο νερό. Τώρα τίποτα δεν ζητώ / από την ποίηση, μόνο ένα αίσθημα αληθινό / κανέναν οίκτο, καμιά φήμη, καμιά γιατρειά. Σιωπηλή / γυναίκα μου / μπορούμε να καθίσουμε κοιτάζοντας το γκρίζο νερό / και σε μια ζωή πλημμυρισμένη / μετριότητα και σκουπίδια / βράχοι να σταθούμε στη ζωή». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ποίησή του έχει επανειλημμένως επισημανθεί από την κριτική για την ευφυή πρόσληψη μεταξύ του τραγικού στοιχείου της Ιστορίας με την ατομική αισιοδοξία. Γεννημένος στη Σάντα Λουτσία των Δυτικών Ινδιών, και ήδη στα 76 χρόνια του, ο Ουόλκοτ έχει ζήσει την κορύφωση και την πτώση της ελπίδας στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Εύστοχα ο Στ. Παπαδόπουλος παρατηρεί την παγκόσμια οπτική του ποιητή αλλά και το «ποιητικό εύρος που του επιτρέπει να συνδυάζει και συγχρόνως να εναρμονίζει την αγάπη του για την Καραϊβική με φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, όπως το Ολοκαύτωμα ή η γοητεία που ασκεί πάνω του η "ασημένια εποχή" της ρωσικής ποίησης ή η Ελλάδα του Ομήρου...». Εκτός από ποίηση, ο πολυβραβευμένος Ουόλκοτ γράφει θεατρικά έργα που έχουν ανεβεί σε διάφορα θέατρα ανά τον κόσμο, ενώ ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές του συγκαταλέγεται η ίδρυση του Trinidad Theatre Workshop. Παράλληλα, έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε πανεπιστήμια βεληνεκούς, όπως είναι το Χάρβαρντ, το Πρίνσεντον, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκςη και το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Οπως δε έχει προγραμματιστεί, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου θ' αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Αθήνα θα παραμείνει προσκεκλημένος του Μεγάρου Μουσικής, των εκδόσεων «Καστανιώτη» και των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο ποιητής θα υπογράψει βιβλία για τους αναγνώστες του, ενώ η παρουσίαση στο Megaron Plus, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/200

Commenti

scalidi ha detto…
Μ' αρέσει πολύ η φωτογραφία. Μοιάζει να είναι σε ένα τρένο και να ταξιδεύει και απ' το παράθυρο να ξεπροβάλλουν μόνο "βιβλικά" (εκ του βιβλίου) τοπία...