Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης - πώς;

Πέντε χρόνια μετά την επίσημη -και πολλά υποσχόμενη- παρουσίαση της ελληνικής εκδοτικής αγοράς στη διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης, λίγα πράγματα μένουν να ειπωθούν, γιατί ελάχιστα αξιοποιήθηκαν. Με αυτό το δεδομένο, εν προκειμένω, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών παρουσίασε τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγαλύτερη αγορά εκδοτικών δικαιωμάτων του κόσμου (αυτή τη φορά, τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία).
Το ελληνικό βιβλίο θα διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα στις άλλες χώρες με την επιδίωξη να προβάλει το καλύτερο πρόσωπό της. Εύλογα όμως, εκτός της ΠΟΕΒ και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το ΥΠΠΟ είναι απαραίτητο να συμπράξει στην προσπάθεια, έστω και την ύστατη ώρα, καθώς εξακολουθεί να καθυστερεί την οφειλόμενη -κι απαραίτητη- χρηματοδότηση για όλες αυτές τις δράσεις, φέρνοντας σε αδιέξοδο όλους τους συναρμόδιους φορείς που θα «ανεβούν» στη γερμανική πόλη.
Ωστόσο, πέραν αυτών, και βεβαίως με τις ευλογίες του «απόντος» υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου το εθνικό περίπτερο θα βρεθεί εν μέσω περίπου επτάμισι χιλιάδων εκθετών από 101 χώρες και με υπολογιζόμενο αριθμό επισκεπτών που αγγίζει τους τριακόσιους χιλιάδες. Η ευκαιρία εμφανίζεται για μία ακόμη φορά για την προβολή και, ει δυνατόν, για την καλύτερη προώθηση της βιβλιοπαραγωγής των τελευταίων δύο χρόνων.
Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ Γιώργος Δαρδανός, η ανταπόκριση των εκδοτών στο κάλεσμα της ομοσπονδίας για συμμετοχή υπήρξε θερμή. Με ειδικά διαμορφωμένα εκθετήρια μέσα στο εθνικό περίπτερο θα παρευρίσκονται οι Γ.&Κ. Δαρδανός, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Αντ. Σάκκουλας, Ψυχογιός, ενώ με μεμονωμένα περίπτερα και οι εξής ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι: Αγρα, Αλεξιάδου, Αποστολική Διακονία, Ελληνικά Γράμματα, Εστία, ΙΩΝ, Καστανιώτης, Κέδρος, Λιβάνης, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Πατάκης, Σταφυλίδης και Road Editions.
Επίσης, το ενδιαφέρον για τους Ελληνες εκδότες θα προσελκύσει η συνέλευση της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών, της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών και της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών. Σε ξεχωριστή συνάντηση της τελευταίας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα η Μαρία Παρίκου (εκ των εκδόσεων «Ιών»), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δ.Σ. συμμετέχει ο βιβλιοπώλης Ιάκωβος Κόκκαλης. Από την άλλη πλευρά, στη συνάντηση της ΔΕΔ, ο Μ. Παντελέσκος από τις εκδόσεις «Libro», θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία διαβαλκανικής επιτροπής για το βιβλίο.
Οσο δε για το ΕΚΕΒΙ, ο εθνικός φορέας θα επιδιώξει να προωθήσει συναντήσεις επί της ουσίας, ήτοι να προβάλει τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (17-20 Μαΐου 2007) και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει για τους επαγγελματίες του χώρου, τη χρησιμότητα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ithaca» και της «Βιβλιονέτ». Παράλληλα θα διατίθεται στο κοινό η έκδοση του CD-ROM. Εξάλλου, το ΕΚΕΒΙ θα συμμετάσχει στη συνάντηση για τις προοπτικές που προσφέρει το «Ευρωπαϊκό Περίπτερο», στο οποίο έχει συμβάλει στην επιτυχή «αποστολή» του ανά τον κόσμο (μαζί με αντίστοιχους φορείς από Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία).
ΒΑΣ.ΡΟΥ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2006

Commenti