Στη Φρανκφούρτη, χωρίς βιβλία...

Διαμαρτύρονται οι άνθρωποι του βιβλίου, με προεξάρχουσα την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, για την κυβερνητική ολιγωρία στη χρηματοδότηση για πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίσημη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς εκθέσεις. Είναι αναγκαίες ακόμη η μέριμνα για την πολιτική βιβλίου (που παραμένει ζητούμενο ανεξαρτήτως κομματικών επιχρωματισμών), η ευαισθητοποίηση των πολιτικών παραγόντων για τα προβλήματα που χρονίζουν, η αναγκαία αναδιάρθρωση του κλάδου, η επαναθεώρηση της φυσιογνωμίας του ελληνικού πνευματικού κόσμου.
Από παλαιότερη συμμετοχή της Ελλάδας στην Εκθεση Βιβλίου της ΦρανκφούρτηςΟι επερχόμενες διεθνείς εκθέσεις της Φρανκφούρτης και της Μόσχας, για παράδειγμα, απαιτούν την ελληνική παρουσία, την άρτια εκπροσώπηση από τα θεσμικά όργανα, την πρόοδο των επαφών με ξένους εκδότες, λογοτέχνες κι άλλους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου. Ο Γιώργος Δαρδανός, πρόεδρος της ΠΟΕΒ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ακύρωσης όλων των προγραμματισμένων συνεργασιών, συναντήσεων, συνδιοργανώσεων σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας της ασυνέπειας του υπουργείου Πολιτισμού.
Απευθύνεται προς τον υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη, υποστηρίζοντας ότι «συμπεριφέρεται απαξιωτικά προς τους ανθρώπους του βιβλίου - από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τους συγγραφείς και τους εκδότες έως τους μεταφραστές, τους βιβλιοπώλες και τους βιβλιοθηκονόμους». Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι «ούτε μία φορά δεν μας δέχθηκε σε συνάντηση, παρά τις δεκάδες οχλήσεις μας και την επιμονή μας, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πραγματικά για τίποτε ουσιαστικό, εκτός από θέματα αυτοπροβολής μέσω των λόγων που βγάζει σε βραβεύσεις και άλλες συναθροίσεις, δεν πρέπει να έχει περάσει καν την πόρτα κάποιου βιβλιοπωλείου όλον αυτόν τον καιρό, έστω και για το θεαθήναι...».
Επί της ουσίας, το ΥΠΠΟ δεν έχει καταθέσει το απαραίτητο κονδύλι, το υπεσχημένο προς την ΠΟΕΒ, για την προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής στις προσεχείς εκθέσεις βιβλίου (είναι ακόμη το Βελιγράδι, τα Τίρανα, η Σόφια και το Λονδίνο). Ποιος θα αναλάβει το κόστος, το οικονομικό αλλά και το πολιτικό, από την απουσία της χώρας σε αυτές τις σοβαρές και εποικοδομητικές διοργανώσεις;
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ δευτερολογεί, μιλώντας ευθέως «για τη στάση της Πολιτείας, που με αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζει όσες προσπάθειες έχουμε κάνει για να βγει το ελληνικό βιβλίο από το τέλμα όπου είχε βρεθεί μέχρι πρότινος, και να ανοίξει τα πανιά του για την Ευρώπη και τον κόσμο». Καταφέρεται μάλιστα εναντίον των υπηρεσιών του υπουργείου, αφού «βρισκόμαστε σήμερα να μην έχουμε καν καταβάλει τα χρήματα από περασμένες διεθνείς διοργανώσεις. Τα κονδύλια δεν καθυστερούν απλώς, έχουν χάσει τον δρόμο τους. Αντιμετωπίζουμε το θλιβερό ενδεχόμενο να έχουμε μεν εθνικό περίπτερο στην έκθεση της Φρανκφούρτης, αλλά να παραμείνει άδειο από βιβλία και χωρίς τη συμμετοχή μας...».
Ενα άλλο θέμα, που άπτεται της αρμοδιότητας τόσο του ΥΠΠΟ όσο και του υπουργείου Παιδείας, είναι η υλοποίηση της ιδέας για το «Ετος βιβλίου». Καμία απόφαση ή σχεδιασμός υλοποίησης δεν έχει κατατεθεί, καμία επίσημη επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργείων δεν έχει υπάρξει έως τώρα. Σημειωτέον ότι η σκέψη ήταν (με σύμφωνη γνώμη κι ευχολόγια της υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, προ μηνών, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) να πραγματοποιηθεί όντως το «Ετος βιβλίου» την επόμενη χρονιά.Ποιος, λοιπόν, μπορεί ν' απαντήσει και κυρίως να επέμβει σ' όλη αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση;...
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/09/2006

Commenti

scalidi ha detto…
Εγώ περιμένω τα ποιήματα που μου υποσχεθήκατε, Silio. σήμερα πόσταρα ένα απ' αυτά...