"Κορώνη, μικρό οδοιπορικό" - (.poema..) εκδόσεις

La covertura dell'uscita di (.poema..) edizioni, 2007
Castello di Coron (foto di Babis Gaitanis)
Οι (.POEMA..) ΕΚΔΟΣΕΙΣ
παρουσιάζουν το βιβλίο του
ΒΑΣΙΛΗ ΡΟΥΒΑΛΗ
ΚΟΡΩΝΗ, ΜΙΚΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
(.poema..) εκδόσεις, Ιούνιος 2007
κασετίνα με 4 γκραβούρες και DVD, Τιμή: 13,50 ευρώ
ISBN: 978-960-89807-0-9
Eνα βλέμμα στο μυστηριακό παρελθόν της Κορώνης. Η μικρή καστροπολιτεία στην άκρη του Μεσσηνιακού Κόλπου συνεχίζει ν' αναπνέει με όλα τα χρώματά της ανέπαφα, με τη μνήμη των χθεσινών και των σημερινών κατοίκων της, με το βλέμμα της στο μέλλον. Μια ποιητική απεικόνιση με λέξεις και σιωπές, εικόνες και φαντασία.
Το διήγημα του Βασίλη Ρούβαλη αποτολμά μια σύντομη περιήγηση στη μεσαιωνική της ταύτοτητα περιπλέκοντας τα ιστορικά πρόσωπα (τους ναυάρχους και τους στρατηγούς, τον Βενετό Δόγη και τους ανώνυμους υπερασπιστές του κάστρου) με τη λογοτεχνική φαντασία. Η λευκοντυμένη σημερινή Κορώνη, με τις κόκκινες κεραμιδωτές σκεπές και τους ελαιώνες για στολίδια ξεπροβάλλει από μακριά, όμορφη και αινιγματική στα μάτια των περαστικών. Σ' αυτόν τον τόπο όμως, όπως ακριβώς στην “αδελφή” Μεθώνη (τα “δυο μάτια της Βενετιάς στη Μεσόγειο”), δεν έχουν πάψει ν' αναμειγνύονται οι ντόπιες και οι ξένες λαλιές, οι χρονολογίες γεμάτες πολέμους και ειρηνικές περιόδους, προσδοκίες και ευημερία. Κι όσοι περνούν από εκεί, σταματούν να τη χαζέψουν, να τη τριγυρίσουν, να τη γνωρίσουν για να έχουν να λένε αργότερα για μια ξεχωριστή, γραφική πολίχνη που όσο στο βλέμμα κι αν χωρά τόσο ο νους δεν βάζει για τη σπουδαία ιστορία της.
Η σύντομη λογοτεχνική αφιέρωση σ' αυτή την Κορώνη από τον συγγραφέα συμπληρώνεται από τέσσερις χαρακτηριστικές γκραβούρες (χρονολογημένες από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα). Την πολυτελή έκδοση της κασετίνας (σκληρό εξώφυλλο) συνοδεύει το DVD με απεικονίσεις της σύγχρονης πόλης από τον φακό του φωτογράφου Σπύρου Κατωπόδη, υπό τη συνοδεία ήχων από τo έργο “Quattro Staggioni” του Antonio Vivaldi.
* Η έκδοση είναι τετράγλωσση: στα ιταλικά (από τον Maurizio De Rosa), τα γερμανικά (από την Birgit Hildenbrand) και τα αγγλικά (από τη Vivien Nilan).
Κεντρική διάθεση: Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, βιβλιοπωλείο “Χαρτί και Μολύβι”, Κορώνη Μεσσηνίας, τηλ.: 0030-27250 22720, e-mail: editor@e-poema.eu

Commenti