sabato 29 dicembre 2012

Αντικάτοπτρο (αφορισμός)

White Factory Museum, Łódź

Η απόσταση που δημιουργεί το κάτοπτρο είναι η πιο ισχυρή ένδειξη της ενοχής του φαίνεσθαι...
 

sabato 22 dicembre 2012

Το καραβάκι των Χριστουγέννων

La navicella natalizia greca (Candia, l'altro ieri)

Αυτό το "χριστουγεννιάτικο πνεύμα" ποτέ δεν τ' αντιλήφθηκα... Με μελαγχολεί ή μ' αλαφιάζει;
 
(Ισως ο προτεσταντισμός που επιβάλλεται φθηνά, ως γέννηση, στο ορθόδοξο διακύβευμα της κορύφωσης, που 'ναι η ανάσταση. Ισως ο υστερικός καταναλωτισμός. Ισως ο εορτινός καπιταλισμός που επέβαλε στο ελλαδικό μικροαστικό περιβάλλον τον κοκκινωπό χοντρό Σάντα Κλος και "το στόλισμα του ελάτου", από το '50 κι έπειτα, αλλά και τα θλιβερά λαμπιόνια που μιμούνται τις χιονονιφάδες στη μεσογειακή πατρίδα μου. Ισως γιατί το αυθεντικό χριστουγεννιάτικο πνεύμα ενεδρεύει ακόμη, ως ανάμνηση, στα γραπτά του Παπαδιαμάντη και του Καρκαβίτσα, κι επανέρχεται).

giovedì 20 dicembre 2012

Συνταγή: μακαροτσίνια με χταπόδι


Νόστιμο και απλό παραδοσιακό πιάτο της Πυλίας (Κορώνη-Μεθώνη-Πύλος) που συνηθίζεται αυτή την εποχή. Η συνταγή γίνεται και μ' άλλα ζυμαρικά, μα τα χειροποίητα μακαροτσίνια "κάνουν τη διαφορά". Ταιριάζει με κόκκινο αγιοργείτικο κρασί στο τραπέζι.

500 γρ. χταπόδι ξερό
1 πακέτο μακαροτσίνια (4 άτομα)
1 φρέσκια τομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/4 φλιτζάνα ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι ούζο
1/2 κανέλλα
αλάτι και πιπέρι (μαύρο-κόκκινο)

 
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Σε δύο-τρία λεπτά ρίχνουμε το χταπόδι (που το έχουμε μουσκέψει, για να μαλακώσει, από το προηγούμενο βράδυ) και το σβήνουμε με ένα ποτηράκι ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και μισή κουταλιά κανέλλα. Μετά την πρώτη βράση συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για μία ώρα.
Προσθέτουμε το σπαγγέτι με όσο ζεστό νερό χρειάζεται (περίπου έως τη μέση της κατσαρόλας) και αφήνουμε να βράσουν για ένα 10λεπτο.
Το πιάτο είναι έτοιμο και ακόμη νοστιμότερο όταν τα ζυμαρικά απορροφήσουν τη σάλτσα καθώς θα κρυώνει μέσα στην κατσαρόλα.
Απαιτούμενος χρόνος παρασκευής: 70 λεπτά

Ερημία (αφορισμός παλαιικός)


Πλησιόφορο τ’ όνειρο κ’ η ομολογή του ερεμίτη.

mercoledì 19 dicembre 2012

Σώμα (αφορισμός παλαιικός)


Ατζιόνα θέλησα πολλά παγγέραστη... Κηκεύει το εμό σώμα ανέπαφο.

martedì 18 dicembre 2012

Καλοσύνη (αφορισμός παλαιικός)

finestra antica a Rettimno
 
Να εντηράσαι το κάκωμα. Να κατατυλείς το μέρωμα γνωστικά, την ευτυχοκυρά σου.

sabato 15 dicembre 2012

Δώρο (αφορισμός παλαιικός)

 
Το κέρδημα όταν καλώς καρπεύει η καρδία, κι αντιδωρεί εις απέρατον... 

martedì 11 dicembre 2012

Συνταγή: πορτοκαλόπιτα


Πορτοκαλόπιτα


500 γρ. φύλλο κρούστας
4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
2 ποτήρια νερό
1 κουταλιά βανίλια
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 γιαουρτάκι
χυμός & ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 ξυλάκια κανέλλα


Εκτέλεση:
Σε μεσαίο σκεύος ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, ένα ποτήρι ζάχαρη, το γιαούρτι, τα αυγά, τη βανίλια και το μπέικιν, το ξύσμα, με αυγογδάρτη.
Παράλληλα, έχουμε ήδη ανοίξει το φύλλο, τουλάχιστον 20 λεπτά νωρίτερα, για να ξεραθεί. Απλώνουμε τρία φύλλα κρούστας σε ταψί (αφού βεβαίως το έχουμε λαδώσει, πάτο και τοιχώματα, με λίγο καλαμποκέλαιο).

Κατόπιν, προσθέτουμε στο σκεύος με το μείγμα 3-4 φύλλα κομμένα σε μικρά κι ακανόνιστα κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά έως ότου "δέσουν" με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το περνάμε σε προθερμασμένο φούρνο (170 βαθμούς) για 35 λεπτά.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε τα δύο ποτήρια νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, ένα ποτήρι ζάχαρη και την κανέλλα.
Οταν είναι έτοιμη η πορτοκαλόπιττα, περιχύνουμε το σιρόπι, και σερβίρουμε.
(Τρώγεται σε "δαιμονισμένο" συνδυασμό και με παγωτό βανίλια...).

Απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

domenica 9 dicembre 2012

Μονοχρωμικόν ε' (αφορισμός)

 


Εργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου (www.mariafilippakopoulou.wordpress.com)

Αφατη η ζέστη της στοργής: σε σάρκα και βούληση


venerdì 7 dicembre 2012

Μονοχρωμικόν δ' (αφορισμός)

Εργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου (www.mariafilippakopoulou.wordpress.com)

Να κοιτάζεις τον ορίζοντα, μία φορά. Ποτέ δεν μαθαίνεις τι είναι η μέρα και η νύχτα.


giovedì 6 dicembre 2012

Μονοχρωμικόν γ' (αφορισμός)

Εργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου (www.mariafilippakopoulou.wordpress.com)

Γεννιέσαι μετά την υποταγή στον Έρωτα. Χωρίς τιμές, χωρίς προνόμια.

mercoledì 5 dicembre 2012

Μονοχρωμικόν β' (αφορισμός)

Εργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου (www.mariafilippakopoulou.wordpress.com)

Ο χώρος του γίγνεσθαι ελάχιστος˙διαστέλλεται μόνον πρόσκαιρα, από το βλέμμα. 
 

lunedì 3 dicembre 2012

Μονοχρωμικόν (αφορισμός)

Εργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου (www.mariafilippakopoulou.wordpress.com)

Κάθε τι αρχίζει από το τίποτε. Οι γραμμές κάνουν πιο αισθητή την πραγματικότητα.

sabato 1 dicembre 2012

Συνταγή: ζυμαρικά με φρέσκα αρωματικά και μυζήθρα


Ζυμαρικά με λεμονοθύμαρο, βασιλικό και μυζήθρα
 
500 γρ. λαζάνια/χυλοπίττες Μεσσηνίας
2 ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές λεμονοθύμαρο
2 κουταλιές χειμερινός βασιλικός
1 κουταλιά τριμμένη μεσσηνιακή μυζήθρα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι & 4 πιπέρια
 
Εκτέλεση:Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε τις ντομάτες ακανόνιστα, αφότου τις ξεφλουδίσουμε, και τις ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα προσθέτοντας μισό ποτήρι νερό. Παράλληλα, ρίχνουμε τα αρωματικά (2 και 2 κουταλιές), φρέσκα και ψιλοκομμένα, που τα έχουμε ήδη περάσει από μπρίκι με βραστό νερό για 10 δευτερόλεπτα (αντί για πλύσιμο στη βρύση), και αλατοπιπερώνουμε.
Τα χειροποίητα ζυμαρικά Μεσσηνίας (λαζάνια, χυλοπίττες, μακαροτσίνια) απαιτούν ελάχιστο βράσιμο. Ο ενδεδειγμένος χρόνος είναι 4 λεπτά.
Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με αλμυρή μεσσηνιακή μυζήθρα (η λεγόμενη «σκληρή») και μια κουταλιά επιπλέον λεμονοθύμαρο.
Σερβίρεται και ως ορεκτικό πιάτο. Τα ζυμαρικά απλώνονται σε στρώσεις, με μυζήθρα, σε βαθιά πιατέλα.
Απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά